Міністерство енергетики та вугільної промисловості України розраховує в листопаді підписати з Європейським банком реконструкції та розвитку, а також з Європейським інвестиційним банком кредитну угоду для модернізації газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород», повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Загальна вартість проекту - 519 млн дол. США, з них 308 млн дол. США - кредит згаданих європейських фінансових інститутів. Сума, що залишилася, буде забезпечена за рахунок власних коштів НАК «Нафтогаз України», який керує національною газотранспортною інфраструктурою.

Газотранспортна система України (ГТС) є однією з найбільших у світі, її довжина - 37,1 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км і газопроводів-відведень - 14,9 тис. км.
Враховуючи стратегічне значення української газотранспортної інфраструктури для забезпечення енергетичної безпеки Європи, що підтверджують в Європейському Союзі, український Уряд має намір реалізувати комплекс заходів для створення на базі української ГТС газового хабу, який гратиме ключову роль в забезпеченні стабільної роботи європейського енергоринку.

Експерти вказують, що практично на кордоні з країнами, що входять в Євросоюз, розташована унікальна система підземних сховищ газу (ПСГ) із загальною активною місткістю, що перевищує 31 млрд куб. м газу. Враховуючи цей фактор, створення хаба на території України може бути надзвичайно цікавим як для України, так і для країн ЄС, в першу чергу, розташованих у Східній і Центральній Європі.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що у нашої країни є великі можливості відігравати важливу роль на європейському континенті, оскільки вона володіє унікальним геополітичним розташуванням і значними запасами вуглеводнів.
На думку Комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера, в найближчі роки інвестиції міжнародних організацій «вдихнуть нове життя» в українську газотранспортну систему.
Це дозволить залучити нові транзитні потоки газу для активної експлуатації потужностей української газотранспортної інфраструктури.

Враховуючи події у Північній Африці, аварію на японській атомній станції «Фукусіма» і перегляд низкою європейських країн використання атомної енергетики у бік скорочення кількості АЕС, потреба Європи в російському газі буде зростати і його транспортування через Україну не знизиться. Тому модернізація ГТС і розвиток мережі українських ПСГ відповідають інтересам не тільки України, але і партнерів нашої країни - Євросоюзу та Росії.

За розрахунками експертів провідної британської консалтингової компанії Mott MacDonald, порівняно недорогі ремонти дозволять підтримувати українську ГТС в нормальному робочому стані до повної модернізації. За їхніми даними, реконструкція і модернізація потребує залучення НАК «Нафтогаз України» як мінімум 4,8 млрд дол. США інвестицій за сім років.

У НАК «Нафтогаз України» загальну вартість реконструкції української ГТС оцінюють у 5,3 млрд дол. США. Такі інвестиції дозволять забезпечити транзит газу до Європи в обсязі 145 млрд куб. м на рік до 2030 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155