Український рибалка Олександр Федорович після 3,5 місяців відсутності прибув у с. Безіменне Новоазовського району Донецької області і вже зустрівся зі своєю дружиною.

Він розповів, що у вівторок, 5 листопада, ще під час перебування на території Російської Федерації, о 17.00 за місцевим часом йому зателефонував дізнавач, щоб він до 19.00 з'явився у ФСБ. «Я з адвокатом приїхав туди, мені дали почитати, що мені змінили запобіжний захід, і що я можу поїхати додому», - розповів він журналістам у середу в Безіменному.

За словами Федоровича, йому продовжили слідчі дії до 20 лютого наступного року: «До цього часу мене в будь-який момент можуть викликати».

Він також повідомив, що «ніякої допомоги ні від кого не було». «Єдине, що консульство привозило один раз на місяць 100 доларів, але їх вистачало лише на оренду. Жив за те, що привозила дружина», - розповів Федорович, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, 17 липня 2013 року близько 18.00 в Азовському морі в районі російського сел. Воронцовка сталося зіткнення баркаса з українськими рибалками і катера берегової охорони Прикордонної служби Росії. Риболовецьке судно перекинулося, унаслідок чого загинули чотири українці, одного вдалося врятувати.

Врятований українець Федорович 19 липня був прооперований в райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ). У Росії відносно нього розслідується кримінальна справа. Йому було обрано запобіжний захід - підписка про невиїзд, а також пред'явлені звинувачення в незаконному видобутку водних біологічних ресурсів - рибалці загрожує до двох років ув'язнення.

Київ неодноразово наполягав на поверненні Федоровича в Україну і проведенні всіх слідчих дій на своїй території.

5 листопада органи прокуратури РФ задовольнили запити української сторони. Федоровича відпустили під підписку про невиїзд. Кримінальне провадження найближчим часом буде передано українській стороні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198