Одна з головних освітніх реформ - перехід шкіл на електронні підручники. Вже до 2015 року всі 17 тисяч українських шкіл мають забезпечити електронними підручниками. Про це не раз заявляв на різних прес-конференціях міністр освіти і науки України Дмитро Табачник. Таке нововведення також передбачено Національним проектом «Відкритий світ».

Головною перевагою електронних підручників над традиційними книгами вважається інтерактивність. В учнів і вчителів з'явиться можливість вибирати між традиційним паперовим підручником і новим девайсом. Однак поки все це лише на папері, і тільки мрії. А як же йдуть справи з електронними підручниками на сьогоднішній день, як їх вводитимуть у школах, і чи зможуть мирно співіснувати стара добра книжка і нові технології? У всіх цих освітніх питаннях постарався розібратися ForUm.
 
Електронний підручник - оцифрований паперовий?

В Україні експерименти з електронними підручниками почалися чотири роки тому. Міністерство освіти ще з 2009 року співпрацює з одним із видавництв, яке розробляє навчальні та методичні матеріали й оцифровує твори зі шкільної програми. «Електронна версія підручника аналогічна його паперовому варіанту. Іншими словами, якщо в природі немає звичайного підручника, то не буде і його електронної копії. Адже за змістом вони повинні бути ідентичними», - говорить директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод.

Процес створення нового покоління підручників для загальноосвітніх навчальних закладів зростає стрімкими темпами. «Якщо першокласники, учні других класів вже користуються новими виданнями, для третьокласників їх друкують, то для четвертокласників їх надрукують лише наступного року. Отже, тільки після цього можна буде створювати відповідні електронні версії», - пояснює він.

Така ж процедура застосовується і до підручників інших класів, тобто вони будуть створюватися поетапно в наступні роки після надання їм грифу «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» і видання на паперових носіях.

Але книга оцифрована - це ще не електронний підручник. В електронних підручниках немає місця лише «сухому» матеріалу та ілюстраціям. У них повинні бути присутні посилання на різні курси і предмети, мають бути вбудовані лабораторні з фізики та хімії. Також обов'язковою є наявність додаткових матеріалів у вигляді відеороликів, звукових, мультимедійних презентацій.

Звісно, напрошується запитання: що буде з традиційними паперовими підручниками, коли класи заполонять електронні?
 
Директор Інституту інноваційних технологій запевнив нас у тому, що паперові підручники нікуди не дінуться і будуть використовуватися поряд з новітніми технологіями.

Але, якщо традиційні підручники дітям видавали в бібліотеці, де вони братимуть електронні? В Інтернеті? Чи вони продаватимуться на дисках? За словами Удода, електронні версії підручників для учнів першого, другого і п'ятого класів, які видаються на паперових носіях за державні кошти, є у вільному доступі для ознайомлення на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України.
 
ForUm вирішив перевірити, чи справді це так. Відвідавши сайт Міністерства освіти, а саме розділ «Шкільні підручники», на жаль, ми виявили порожню сторінку. Можливо, це пов'язано з модернізацією або технічними проблемами сайту, чи, можливо, ми погано шукали. То ж питання, де взяти електронний підручник, залишається відкритим.

 
Кожному школяреві по планшету?

Не варто забувати, що електронний підручник не прочитаєш без сучасного девайса, який повинен бути у кожного учня не лише в школі, але і вдома. Так склалося, що досі не відомо, чим користуватимуться українські школярі - рідерами, планшетами чи взагалі ноутбуками.

Деякі українські компанії вже розробили для учнів спеціальні рідери. Головною перевагою таких пристроїв над планшетами і ноутбуками є те, що вони зроблені з урахуванням технологій, які дозволяють протягом тривалого часу використовувати пристрій без шкоди для очей. Але програмне забезпечення на такому девайсі суттєво обмежене. Як правило, в рідерах можуть розміщуватися тільки електронні книги, текстові документи і фотографії.

Всесвітньо відомі бренди розробили для школярів і спеціальні планшети. В них можна помістити не тільки електронні підручники, але і робочі зошити, контрольні роботи, навчальні фільми і, звичайно ж, є вихід в Інтернет. «У нас є окремий планшет для школи. Він йде вже з завантаженими ліцензованими програмами. Ми убезпечили доступ до небажаних сайтів. Для нас важливо, щоб з точки зору інтернет-безпеки планшет був захищений. Щоб діти як під час уроків, так і вдома, коли роблять домашні завдання, не заходили туди, куди не треба», - розповідає директор по роботі з державними організаціями та установами освіти і науки Надія Васильєва.

Що ж, мабуть, вибір пристроїв у батьків і їхніх чад є і буде. Але, хто ж забезпечить учнів такою диво-технікою, держава чи самі батьки? «Немає сенсу страждати соціальним популізмом - дарувати дітям олігархів і бізнесменів за рахунок державного бюджету ці пристрої, які потім не будуть цінуватися. Усім батькам ми надаємо унікальну, можна сказати, ексклюзивну можливість придбати пристрої нижче ринкової вартості», - говорить глава Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислав Каськів. Також, за його словами, девайси можна буде придбати під безвідсотковий кредит. «Погашення кредиту обійдеться батькам у кілька євро на місяць. Це буде замість витрат на книги», - пояснює він.

Передбачається і соціальна частина, тобто дітей-інвалідів, сиріт держава забезпечить пристроями безкоштовно. «Я вважаю, що ми знайшли максимально збалансований і правильний підхід щодо дистрибуції пристроїв. Він дозволяє виконати і соціальну місію держави, і дає можливість широкого вибору діапазону девайсів - від найдешевших до найдорожчих. Але ми не можемо зобов'язувати батьків купувати той чи інший пристрій», - зазначає Каськів.

«За» і «проти» від батьків

Думки батьків щодо технічної революції в школах розділилися. Одні обома руками за інновації, мовляв, планшети позбавлять їхніх чад від безлічі проблем. «Мені подобається, що в школі дозволять користуватися планшетом. По-перше, носити планшет в рюкзаку - це носити не 5-6 великовагових підручників. По-друге, вчитися з допомогою планшетів дітям цікавіше. По-третє, це дуже зручно. У мене дитина ходить на тренування. Їй доводилося після школи заїжджати додому і залишати свій рюкзак. Тепер такої необхідності не буде», - каже мама семикласника Ольга Дмитренко.

Інші ж нарікають, що це ноу-хау влетить їм у копієчку. «Для нашої родини навіть кредит - не вихід. У нас невеликий матеріальний дохід. А якщо з пристроєм щось трапиться? Поламається або вкрадуть? Тоді новий купувати доведеться», - скаржиться Оксана Авдєєва.

Якщо покупка девайса буде не обов'язковою, то багато батьків відмовлять своїй дитині в придбанні пристрою. Отже, виникає потреба у переформатуванні класів на ті, в яких використовуються електронні книги, і на ті, де навчаються без них. Але! Чи не буде це суперечити Закону України «Про освіту», зокрема, статті 6, в якій йдеться про рівність умов освіти для кожної людини?

Отже, у завданні переходу на електронні підручники на сьогоднішній день більше запитань, ніж відповідей. І поки впроваджуються нові технології, старий добрий підручник, не зависаючи і не розряджаючись, залишається незамінною паличкою-виручалочкою як для вчителів так і для учнів.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

841