Національний банк України виступив ініціатором створення сайту з пропаганди фінансової грамотності. Про це директор департаменту міжнародних зв'язків НБУ Сергій Круглик заявив під час круглого столу, передає кореспондент Forum'у.

За словами фінансиста, це повинен бути окремий сайт, він не повинен змішуватися з наявними або перспективними професійними веб-майданчиками для фінансових експертів. «Він повинен допомагати людям у таких речах як планування особистого і сімейного бюджету, заощаджень, особистих інвестицій і їхніх напрямів, прорахунок ризиків та ін. Це ті прості і важливі для кожного завдання, які об'єктивно не кожен громадянин здатний вирішити сам», - сказав фахівець.

Він додав, що фінансова освіта має починатися з дитинства і потім розвиватися. «НБУ проводить у цьому напрямі багато роботи. Так, у старших класах фінансова грамотність вже є в обов'язковій програмі, спільно з агентством USAID випущений спеціальний підручник - подібні є далеко не у всіх країнах. Також є факультативний курс для середніх класів, у подальшому буде підготовлений і для молодших, і одночасно для вузів. В цілому ж ми робимо ставку на дітей, молодь, жінок і людей старшого віку», - зазначив він.

Банкір уточнив, що в Україні потрібно розробити і затвердити стратегію фінансової грамотності. «Ініціативу з її розробки ми взяли на себе як лідер фінансового і банківського сектора. Треба створити стратегію, затвердити її, визначити координатора - і почати конкретну роботу, в т.ч. використовуючи той інструмент, який сьогодні презентується, тобто національний веб-сайт з фінграмотності. Вже є відповідна робоча група, куди входить і Нацбанк. Ми залишаємося одним з двигунів розробки цієї стратегії», - резюмував Круглик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220