Китай щорічно нарощуватиме споживання зерна, а Україна - його виробництво, що робить її привабливою для експорту в Піднебесну.

Таку думку висловив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management», члена Ділової ради «Україна-Китай» Вадим Браїловський.

«Згідно з даними ООН, Україна здатна прогодувати 600 млн. чоловік і створити продовольчі бази у період продовольчої кризи у світі. Тому Китаю з населенням 1,3 мільярда людей стратегічно важлива співпраця з Україною», - зазначив він.

У зв'язку з цим експерт привітав активізацію Міністерства аграрної політики та продовольства у напрямі співпраці з Китаєм.

В рамках цієї співпраці, на його думку, першим суттєвим досягненням стало укладення в минулому році контракту про постачання української кукурудзи в обмін на кредит у $3 млрд. від Експортно-імпортного банку Китаю.

Одержувачем даного кредиту стала Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ), на даний момент вже ведуться відвантаження українського зерна на ринок азіатської країни.

Браїловський нагадав, що всього ДПЗКУ, використовуючи кошти, надані Китаєм, планує закупити на внутрішньому ринку України 4 млн. тонн зерна врожаю 2013 р. і до кінця року експортувати з даного об'єму 2 млн тонн.

«Співпраця між Україною та Китаєм у сфері АПК стратегічно важлива для розкриття нашого експортного потенціалу. До того ж, результати переговорів Мінагропроду з китайськими колегами демонструють зацікавленість обох сторін у його подальшому стратегічному розвитку. Думаю, що в 2013-2017 роках для Китаю одним з найбільш серйозних партнерів у сфері АПК, як країна, яка межує і співпрацює і з Європою, і з країнами СНД, стане саме Україна», - підсумував член Ділової ради «Україна-Китай».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154