На Куяльницькому лимані йде укладання трубопроводу для з'єднання цієї водойми з морем, повідомив заступник голови Одеської ОДА Валерій Матковський.

«Гарантійний термін використання труб, які зараз вкладаються, не менше 50 років. Перший етап робіт з укладання труб на ділянці протяжністю 120 метрів буде завершено до 10 листопада», - цитує Матковського «Укрінформ».

Трубопровідна система дасть можливість припливу води в лиман. При установці насоса у разі необхідності мож на буде зупинити приплив води або пустити її у зворотному напрямку - з лиману в море. У 2014 році почнуться паралельно роботи з розчищення річки Великий Куяльник. Перша черга пройде на території Куяльницького лиману до траси Одеса - Київ у районі Краснознаменки.

Роботи зі з'єднання лиману з морем виконуються для того, щоб врятувати лиман і унікальну біосферу від екологічної деградації. З цією метою у 2012 році Одеська облрада прийняла спеціальну програму, яка передбачає, крім іншого, розчищення русла річки Великий Куяльник і створення парку водно-болотних угідь. Реалізація програми розрахована до 2016 року.

Занепаду лиману сприяв незаконний видобуток піску нелегальними структурами протягом кількох років - до того, як кримінальною темою не зайнялися правоохоронні органи.

У 1904 році Куяльницький лиман вперше опинився на межі зникнення. Тоді одеська влада виділила гроші на створення каналу, який з'єднав лиман з морем. Другий раз морську воду у Куяльник пустили в 1924 році. Під час війни канал зарили. У 1964 році були спроби відновити канал, але ідея зависла у повітрі.

Куяльницький лиман розташований на північному заході узбережжя Чорного моря, за 13 км від Одеси. Площа 60 кв км. Довжина - 28 км, ширина - 3 км. Середня глибина близько 3 м. Відокремлений від моря піщаним пересипом шириною до 3 км.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163