Підписання Україною Угоди про асоціацію та поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з Європейським Союзом має стати не завершенням певного етапу співпраці, а початком більш широкого і глибокого інтеграційного процесу. Про це сказав Президент України Віктор Янукович, виступаючи на Регіональному засіданні Всесвітнього економічного форуму у Києві, повідомляє прес-служба Г лава держави.

«Залучення України до «орбіти» Об'єднаної Європи - це набуття нової якості євророзширення. По суті, це не розширення кордонів Європейського Союзу на Схід, а набуття Євросоюзом «євразійського плеча». Україна, на території якої розташований географічний центр Європи, могла би зіграти роль «сполучної ланки» між Європейським Союзом і Євразійським Союзом, забезпечуючи поступове створення єдиного Європейського економічного простору», - сказав Янукович.

У більш широкому плані, на думку Президента, Україна могла би зіграти роль «міжцивілізаційного порталу» для країн Атлантики (США і ЄС) і Євразії (передусім Росії та Китаю)», - вважає він.

За словами Президента, виконання Україною такої місії можливе за умови створення партнерських відносин як з ЄС, так і з ЄврАзЕС , з подальшою гармонізацією умов економічної діяльності в обох інтеграційних об'єднаннях.

«З метою розвитку партнерських і взаємовигідних відносин з країнами СНД після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна повинна опрацювати оновлені підходи до торгово-економічного співробітництва у рамках СНД на засадах суверенного партнерства, рівноправності і взаємної вигоди», - підкреслив Янукович.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що підписання Україною Угоди з Євросоюзом закриє для неї вхід у Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1381