Освітяни Луганської області об'єдналися у перший в Україні Університетський освітній округ, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Ініціатором його створення став колектив Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Як зазначають експерти, університетський округ - це нова форма співпраці шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів з вищим навчальним закладом. Подібні округи вже успішно працюють у Росії, Білорусі та країнах Європи.

На думку урядових аналітиків, перевагою освітнього округу є те, що, здобуваючи освіту у школі за місцем проживання, дитина за особистим розкладом може відвідувати заняття з поглибленим вивченням окремих предметів в інших навчальних закладах і брати участь в освітніх, спортивних, культурних програмах інших шкіл, коледжів, гімназій та вузів, які входять до складу освітнього округу. Таким чином формується цілісна освітня система, яка дозволяє розвивати індивідуальні здібності кожної дитини.

Особливої актуальності цей процес набуває у сільській місцевості, де в більшості шкіл у деяких класах навчаються всього по кілька дітей. Як зазначають фахівці, в освітньому окрузі забезпечується кооперація діяльності різних навчальних закладів, оптимальне використання їхніх матеріально-технічних, фінансових і кадрових ресурсів.

Як підкреслюють урядові аналітики, Угода про асоціацію з Європейським Союзом, до підписання якої готується Україна, передбачає удосконалення законодавства України у сфері освіти та наближення його до європейських стандартів, що включає в себе і Урядова стратегія розвитку освіти в Україні до 2021 року.

Реалізація даної Стратегії повинна закріпити і розвинути структурні урядові реформи у сфері освіти, яка, на думку експертів, досить високо котирується у світі. Наприклад, за оцінками Всесвітнього економічного форуму, в 2013 році за якістю українська середня освіта зайняла 45-е місце (рік тому Україна займала в цьому рейтингу 56-е місце) зі 122. Найбільший прогрес спостерігається за критеріями якості шкільної природничо-математичної освіти. За три роки Україна піднялася з 42-го на 24-ту сходинку рейтингу глобальної конкурентоспроможності. Що стосується початкової освіти, то з 49-го місця рейтингу Україна потрапила на 31-ю позицію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205