Колишній чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров попросив надати йому латвійське громадянство. Відповідний лист отримали всі фракції парламенту республіки.

Про це повідомляє TV-NET з посиланням на представника партії «Єдність», голову комісії з питань оборони, внутрішніх справ та запобігання корупції Айнара Латковскіса.

З його слів, Каспаров просить Латвію надати йому громадянство за особливі заслуги перед державою. При цьому політик хоче зберегти і російське громадянство. Коли буде розглядатися це питання, не уточнюється.

Каспаров народився у 1963 році в Баку. Він є одним з найвідоміших і титулованих шахістів у світі. В останні роки активно займається політикою. У 2005 році Каспаров створив Об'єднаний цивільний фронт, пізніше брав участь у численних спробах об'єднати російську опозицію, в тому числі в коаліції «Другая Россия» і Національній асамблеї.

У квітні поточного року Ілля Яшин, один з активістів «Солідарності», куди раніше входив Каспаров, заявив, що колишній чемпіон світу з шахів вирішив емігрувати. Сам Каспаров спростував цю інформацію, назвавши її чутками. «Не хвилюйтеся, я не поїхав. Не сподівайтеся - я не поїду!» - заявив він, додавши, що Росія - єдина країна в світі, «яку він вважає своїм домом», пише «Lenta.ru».

І все таки, у червні політик виїхав за кордон, заявивши, що покинув територію Росії і не планує найближчим часом повертатися на батьківщину у зв'язку з тим, що його викликали на бесіду до Слідчого комітету. У якій саме справі у слідства були питання до Каспарова, він не уточнив.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254