Кожна людина має задекларувати своє прагнення згоди або незгоди стати донором органів.

Про це йшлося під час брифінгу, присвяченого десятій річниці з дня проведення в Україні успішної пересадки серця, який відбувся в МОЗ України, повідомляє прес-служба відомства.
Заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов розповів, що зараз в Україні діє Закон України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів», згідно з яким тільки найближчі родичі донора можуть дозволити приймати рішення, після констатації факту смерті мозку, забирати орган у померлого чи ні. «Цей законодавчий акт, прийнятий у 1999 році, не зовсім гуманний. Це морально важко: уявіть, батькам щойно повідомили страшну новину про те, що вони втратили сина або доньку, і їм потрібно в такому стані приймати рішення - погоджуватися на донорство органів чи не погоджуватися», - зазначив Олександр Толстанов.

Фахівці Міністерства охорони здоров'я України ініціювали зміни до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів». У результаті обговорення законопроекту суспільством і фахівцями, затверджена заміна існуючої «презумпції незгоди» на «презумпцію згоди», яка відповідає духовній та суспільній ментальності суспільства.

Крім того, парламентськими фахівцями схвалена концепція формування Національного організаційно-координаційного центру трансплантації, завдання якого полягатиме в забезпеченні діяльності трансплантаційної служби України, розробці нормативно-правової бази, координації взаємодії трансплантаційних центрів і пунктів вилучення органів, забезпечення роботи центрального донорського реєстру.

Сьогодні, згідно з 16 статтею про презумпцію незгоди, треба взяти дозвіл у родичів на трансплантацію органів померлого. Однак, враховуючи стан, в якому перебувають рідні після звістки, а потім цілої низки документів, які їм потрібно заповнити за своїм погодженням, донори, як правило, не доживають. Тому люди повинні мати можливість після 16 років самостійно приймати рішення про добровільну згоду або незгоду віддавати органи після своєї смерті, переконаний Олександр Толстанов.

«Ми підготували проект змін у Закон України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини», однак депутати розділилися на дві групи - одні виступають за прийняття змін, інші кажуть, що прийняття цього законопроекту може призвести до процвітання «чорної трансплантології», - зазначив чиновник.

Тодуров навів приклади таких практик у США (у водійських правах зазначено - донор органів). Іспанія взагалі є рекордсменом у трансплантології (на дверях церкви розміщена табличка з написом: не забирайте свої органи з собою, на небі знають, що вони потрібні на землі). Зараз пацієнти з України на операції з пересадки серця змушені їхати в Білорусь, де такий закон діє.

Нагадаємо, Україна займає останнє місце серед країн Європи за показником посмертного донорства: на один мільйон населення припадає 0,15 випадків посмертного донорства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178