Спецслужби США залучали лікарів і медсестер до жорстоких тортур ув'язнених в секретних в'язницях. Про це йдеться в незалежній доповіді американського Інституту професійної медицини при Колумбійському університеті, повідомляє AFP.

«Міністерство оборони і ЦРУ незаконно вимагали від медичних працівників, що перебували у їхньому штаті, брати участь у процедурах з отримання інформації таким чином, що вони (медики) заподіювали тяжкі страждання ув'язненим», - стверджують автори доповіді.

Також вони прийшли до висновку, що ситуація з тортурами з метою боротьби з тероризмом ускладнилася після атак 11 вересня 2001 року.

У складанні документа брали участь 19 експертів з різних установ у США - медики, військові, юристи і фахівці з питань етики. Учасники комісії два роки вивчали записи і протоколи, що знаходилися у відкритому доступі, які свідчили про поводження з ув'язненими у в'язниці Гуантанамо, а також у в'язницях на американських військових базах в Афганістані та Іраку.

У свою чергу представник Пентагону підполковник Тодд Бріссіл назвав висунуті звинувачення «абсолютно абсурдними». «Варто зауважити, що жоден з учасників комісії не мав безпосереднього доступу до ув'язнених, їхніх медичних карток або опису процедур», - заявив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

549