Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер впевнений, що Москва, Київ і Брюссель досить розумні для того, щоб вирішити проблеми і не допустити повторення перебоїв з поставками газу на ринок Європейського Союзу.

«Немає сумнівів у тому, що є конфлікт, є різні позиції між Російською Федерацією, зокрема, «Газпромом», з одного боку та Україною і ЄС, з іншого. Я думаю, що нам необхідно взаєморозуміння, нам потрібні хороші тристоронні відносини. Мої очікування такі, що ми всі троє досить розумні і досить кмітливі, щоб уникнути непотрібних конфліктів і я впевнений, що всі зацікавлені в тому, щоб уникнути аналога того, що сталося в січні 2009 року», - заявив Оттінгер, відповідаючи на запитання про можливий вплив подальшої Асоціації України з ЄС на поставки російського газу в ЄС, зокрема, повторення так званої «газової війни».

У зв'язку з цим європейський комісар підкреслив, що Росія і «Газпром» «є і будуть нашими найважливішими постачальниками і найбільш важливими партнерами, постачальниками і експортерами на ринок ЄС», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми хочемо продовжувати це хороше партнерство на довгострокову перспективу. І для цього потрібна Україна, як транзитна країна, як партнер і ще більше - як партнер з його власними ресурсами», - констатував він.

Оттінгер підкреслив, що «Росія хоче виробляти і продавати газ, ми хочемо його купувати і платити за нього, ми хочемо використовувати всі існуючі труби». «Я оптимістичний щодо того, що в наступні місяці ми обійдемо будь-які великі проблеми, такі, які були чотири роки тому», - додав єврокомісар.

Нагадаємо, підписані у січні 2009 року в Москві контракти на поставку російського газу до України і на транзит російського газу через ГТС України до Європи діють до 2019 року. Контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» містить умову «бери або плати», яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом.

Минулого тижня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147