В Україні з листопада введено в дію нову схему оцінки майна. Механізм планували запустити ще в серпні. Але в Кабінеті Міністрів України тоді вирішили все таки почекати з нововведеннями і на три місяці відтермінували набуття чинності порядку проведення оцінки з метою оподаткування. Як виявилося, влітку просто не вистачило «сертифікованих» фахівців - оцінювачів, які згідно з новими правилами, повинні були пройти курси, скласти іспити й отримати кваліфікаційне свідоцтво.

За даними Міністерства юстиції, на той момент здійснювати оцінку відповідно до нових норм могли лише 161 фізична особа і 95 юридичних осіб. Як для масштабу всієї країни, то цифри справді не переконливі. На сьогоднішній день кількість експертів, які мають право оцінювати майно з метою оподаткування, перевалила за півтори тисячі.

У тому, як працюватиме нова система оцінки, у чому її особливості, які ризики підвищення вартості послуг оцінювачів і хто може продовжити роботу на ринку, розбирався ForUm.

Штатна готовність

Підготовка фахівців з оцінювання вартості майна стартувала ще у липні нинішнього року. За чотири місяці на спеціальних курсах встигли підготувати і видати кваліфікаційні документи 1758 оцінювачам. Свідоцтва керівника фірми, яка займається оціночною діяльністю, отримали 1086 осіб. Як повідомив напередодні глава Фонду держмайна Олександр Рябченко, на 30 жовтня у Державний реєстр оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності була внесена інформація про 1540 оцінювачів для цілей оподаткування, а також про 347 суб'єктів оціночної діяльності разом з 644 представництвами. «Тобто населення має можливість звернутися до будь-якого з 991 пункту для отримання послуг щодо оцінювання з метою оподаткування», - зазначив він. За його словами, повний перелік цих оцінювачів можна буде знайти на сайті Фонду. Фахівці, які отримали ліцензію, працюють у всіх регіонах України. Найбільш насичений ринок - у Києві та Одесі.

Що стосується фахівців, які працювали на цьому ринку раніше, але не пройшли навчання до 1 листопада, то вони вже не мають права надавати свої послуги. Для відновлення діяльності їм потрібно пройти семиденні курси й здати після їх закінчення іспити. Один нюанс - все це не безкоштовно. У цілому таке підвищення кваліфікації коштує 4051 грн. Потрібно також враховувати, що, згідно з новими правилами, оцінювачем може стати тільки людина з вищою освітою.

Громадяни ж, які отримували оцінки «несертифікованих» (за нинішніми мірками) фахівців, можуть видихнути. Ще три місяці, до 1 лютого 2014 року, діятиме перехідний період, під час якого всі оцінки, видані раніше, будуть вважатися дійсними. За ним можна буде укладати угоди купівлі-продажу. «Всі нотаріуси їх приймають», - говорить керівник держструктури.

Тонкощі системи

У Фонді державного майна також стверджують, що схема оцінки повинна істотно зрости. Перш за все, за рахунок того, що тепер вона базується на єдиній технологічній програмі. Її наявність є обов'язковою для отримання права займатися оціночною діяльністю. «Це не оцінювач, який отримав заяву, вийшов на об'єкт і сказав, що квартира коштує певну суму грошей. Нічого подібного вже не буде. Є комп'ютерна програма. Вийшов оцінювач, виміряв, ввів дані в цю програму, а та порахувала, скільки коштуватиме ця нерухомість», - говорить Рябченко.

Варто зазначити, що оцінка може здійснюватися дистанційно. Замовник повинен буде заповнити спеціальну таблицю даних і надати цю інформацію оцінювачу через Інтернет. За цим, звичайно, йтиме домовленість про вартість послуги, її оплата і, зрештою, видача документів про проведену оцінку. Після завершення процедури оцінювачі вноситимуть результати в єдину базу даних звітів.

У Фонді держмайна зазначають, що мінімальне контактування замовника з виконавцем було однією з основних цілей під час розробки новацій у законодавстві. Тут переконані, що це допоможе усунути корупційні схеми між замовником і оцінювачем, що існували раніше. «У нас були такі випадки, коли квартира на Хрещатику оцінювалася в 20 тис. грн», - розповідає голова Фонду держмайна.

Час і гроші

На першому етапі оцінка вартості майна триватиме два тижні. Як пояснює Олександр Рябченко, настільки тривалий період обумовлений тим, що нова система повинна бути організаційно відпрацьована. Але чиновник не виключає, що в подальшому ця процедура займатиме значно менше часу. «Я вважаю, що тут два тижні виділені до тих пір, поки все організаційно не складеться і не буде відпрацьовано. Далі оцінка займатиме 7 робочих днів. І якщо цей ринок налагодиться, то нормальний термін виконання оцінки - 3 робочі дні», - підкреслив глава Фонду держмайна.

Що ж стосується вартості послуг оцінювачів, то тут однозначну відповідь важко знайти. Напередодні набуття чинності нових норм у ЗМІ часто з'являлися повідомлення про те, що вартість оцінки нерухомості збільшиться в десять разів. Про те, як ситуація виглядатиме насправді, поки говорити рано. В цілому ж варто зазначити, що конкретно визначених тарифів на ці послуги на рівні держави не існує. Їх апріорі не може бути, за словами Олександра Рябченка, оскільки це конкурентний ринок недержавних структур. «Я взагалі проти того, щоб державні службовці мали можливість втручатися в діяльність бізнесових компаній», - говорить він, додаючи, що в іншому випадку це може стати важелем для корупції. «Оцінювачі конкурують між собою. У кого дешевше, до того і будуть звертатися люди. На сьогоднішній день стартова вартість оцінки компаній, що працюють на ринку, - 200 грн», - говорить він.

На замітку

Необхідно зазначити, що вартість квартири, визначена оцінювачем, може відрізнятися від тієї, яка буде внесена в договір купівлі-продажу. Але податок українці у будь-якому випадку платитимуть з тієї ціни, яку виставить оцінювач. Наприклад, фахівець може оцінити вартість квартири в 100 тис. грн. При цьому людина, яка продає цю нерухомість, може оформити договір купівлі-продажу на суму і 50, і 150, і 500 тис. грн. Податок же продавець все одно заплатить з тієї суми, яку визначив оцінювач, тобто ніби він продав цю квартиру за 100 тис. грн.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2173