Прем'єр-міністр України Микола Азаров і глава уряду Хорватії Зоран Мілановіч у вівторок мають намір підписати меморандум про створення Адріатичного газового коридору, який буде з'єднувати Україну, Угорщину та Хорватію. Про це заявив Микола Азаров під час зустрічі з помічником Держсекретаря США Вікторією Нуланд, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Завтра в Україні з офіційним візитом перебуватиме прем'єр-міністр Хорватії, і ми маємо намір підписати меморандум, згідно з яким на узбережжі Адріатики буде побудований LNG-термінал і трубопровід», - сказав він.

Глава уряду нагадав, що за останні три роки через газові контракти 2009 року Україна переплатила Росії 20 мільярдів доларів, і тому змушена проводити політику диверсифікації поставок енергоносіїв, видобуток вуглеводнів з нетрадиційних джерел, а також переводити свою енергетику на вугілля.

«Ми поставили перед собою завдання значно знизити свою залежність від поставок газу з РФ. Для цього вжили низку заходів, які дозволили нам вдвічі скоротити споживання російського газу. Також ми вжили заходів для збільшення обсягів газу власного видобутку. Зокрема, провели переговори з найбільшими компаніями - Shell, ExxonMobil, Chevron. З усіма цими компаніями у нас вже підготовлені відповідні угоди. Ми уважно вивчили досвід США щодо видобутку сланцевого газу і розраховуємо, що сланцеві родовища дозволять нам у перспективі добувати від 10 до 20 мільярдів кубометрів газу», - сказав Азаров.

Сторони також обговорили євроінтеграційні прагнення України. Зокрема, Нуланд зазначила, що американські компанії зацікавлені у підписанні Угоди про асоціацію, оскільки після цього вони зможуть збільшити виробництво продукції в Україні і безмитно продавати її в ЄС.

«ЄС не будуть підписувати Угоду тільки тому, що вони - «хороші хлопці». Вони зацікавлені в доступі на свій ринок товарів хорошої якості, робочої сили, інновацій на їхніх підприємствах. І наші компанії хочуть бачити Угоду про асоціацію і угоду з МВФ тому, що вони зможуть більше виробляти тут і потім продавати в Європу», - сказала Нуланд.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна і Європейський Союз погодили новий маршрут постачання природного газу в Україну з Хорватії через територію Угорщини до українських газових сховищ.

Україна, Хорватія та Угорщина створять Адріатичний газовий коридор.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228