Соціолог Євген Копатько, коментуючи інформацію про те, що Арсеній Яценюк найняв американських піарників для підготовки до президентської кампанії, зокрема Джо Голберга (розробник передвиборної стратегії Барака Обами) підкреслив, що зарубіжні фахівці працюють з багатьма українськими лідерами.

«Практично всі представники провідних політичних сил користувалися і користуються послугами політтехнологів із США, Росії, інших країн. Але головне - це консолідованість команди й особистісні якості політика, наприклад, того ж Яценюка, а не «голі технології», - підкреслив він.

За словами соціолога, іноземні консультанти можуть лише дати поради щодо корекції стратегії кампанії, однак найважливіший момент - це чітке розуміння особливостей внутрішньої ситуації в країні, повідомляє «From-UA».

Копатько зазначив, що передвиборча стратегія Барака Обами, яка базується на «ходінні в народ», проведення «домашніх зустрічей» давно вже взято на озброєння українськими політиками. «У нас в народ «пішли» ще з 1985 року, згадайте хоча б Михайла Сергійовича Горбачова. Близькість до народу демонстрували і Борис Єльцин, і Леонід Кравчук, і Леонід Кучма, і Віктор Ющенко, і Віктор Янукович. У США, на мій погляд, трохи інша культура спілкування перших осіб або кандидатів на вищі посади з народом, ніж в Україні, оскільки вітчизняні політики змушені занадто часто апелювати до народної думки, трактуючи її щоразу по-своєму», - вважає Копатько.

Джо Голдберг є керуючим директором компанії AS GK Public Strategies. Бакалавр політиології, комунікацій та театрального мистецтва, випускник Університету штату Айова. Відомо, що до 1993 року Голберг працював у ЦРУ, а потім спеціалізувався на роботі зі збору та аналізу конфіденційної інформації в Motorola, був членом консультаційної ради Фонду національної безпеки «Палладін», а у 2008 році став головою ради директорів Товариства професіоналів конкурентної розвідки. До Голдберга з Арсенієм Яценюком працював співробітник Національного демократичного інституту міжнародних відносин США (NDI) серб Марко Івкович, який розробляв стратегію виборчої кампанії опозиції у 2012 році.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147