Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов вважає, що останні заяви представників Росії про перехід на авансовий платіж за російський газ є спробою привернути увагу української сторони на необхідність виконання умов чинного контракту.

«Якщо припустити, що протягом усього останнього року збоїв з боку «Нафтогазу» щодо розрахунків за фактично поставлений «Газпромом» газ не було, значить, це якась пікова ситуація. Адже розрахунки за вересень пройдені», - сказав Зурабов.

За його словами, такого роду заяви «переслідують мету нагадати колегам про те, що взаєморозрахунки і система зобов'язань вписуються у якийсь єдиний контракт». «Скоріше, мені видається, що у цьому була мета - привернути увагу як на політичному рівні до цієї проблеми, так і на рівні господарюючих суб'єктів. І це, на мій погляд, було зроблено в досить адекватній формі», - підкреслив дипломат, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він також висловив надію, що найближчим часом сторони знайдуть розв’язання цієї проблеми, хоча визнав, що поки сторони не близькі до цього. «На даний момент ніщо не вказує на те, що ми близько підійшли до розв’язання цієї проблеми, хоча переговори протягом останніх днів тривають», - підкреслив Зурабов.

Як раніше повідомляв ForUm , міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що питання погашення $882-мільйонного боргу за поставки російського газу в серпні Україна вирішить в найближчий понеділок.

Глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію, зазначивши, що, судячи з усього, українська сторона платити не збирається. Так він відреагував на заяву глави уряду України Миколи Азарова, який охарактеризував проблему з оплатою російського газу як некритичну.

У разі формального підходу Росії до вирішення газових питань з Україною Київ залишає за собою право відповісти російській стороні тим же, заявив віце-прем'єр України Юрій Бойко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155