Кримські татари до Вільнюського саміту, на якому планується підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, свідомо не загострюють порушення вимог до влади, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Сьогодні дуже багато ризиків на шляху до Вільнюського саміту. І ми виходимо з того, що відповідальні політики повинні зробити все, щоб унеможливити виникнення ситуацій, які поставлять під сумнів підписання договору. Ми, кримські татари, сьогодні свідомо не загострюємо порушення вимог до влади, не рефлексуємо на моменти, які виглядають провокаційно і в іншій ситуації отримали б різкі відповідні кроки з боку М еджлісу», - сказав він в інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

«Дуже сподіваюся, що Угода про асоціацію з ЄС буде підписана», - підкреслив Чубаров.

На його думку, підписання Угоди про асоціацію з ЄС буде для керівників України черговим Рубіконом.

«Не хотілося б, звичайно, щоб шлях до членства в ЄС був таким же довгим, як у Туреччини, але те, що ми реально віддалимося від одного центру впливу - це стовідсотково. Тому підписання Угоди для мене означає, що ті методи і та риторика, які сьогодні «панують» у Москві, у нас будуть менш вірогідні. А це вже шанс на встановлення нового типу діалогу з владою, у тому числі, на рівні Криму», - сказав голова Меджлісу.

«Якщо угоду не буде підписано зараз, якщо Україна припинить рух у Європу, тоді проблематичними будуть всі блоки питань, про які ми говоримо. Вирішувати які, в тому числі, покликаний і Міжнародний форум кримськотатарського народу, проведення якого вже підтримали всі країни-члени ЄС, але поки мовчить уряд України», - зазначив Чубаров.

«Зрозуміло, у такому разі ніхто не повинен тішити себе ілюзіями, що кримські татари відмовляться від боротьби за відновлення своїх прав - ми і надалі будемо використовувати весь арсенал ненасильницьких форм боротьби, спираючись, насамперед, на свій народ і кримськотатарську діаспору за кордоном», - пообіцяв голова Меджлісу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258