Уряд профінансував роботу вчених із Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України з пошуку неорганічних сцинтиляторів для детекторів нового покоління - вони будуть придатні до роботи в інтенсивних полях іонізуючого випромінювання в оновленому Великому андронному колайдері зі збільшеною світимі стю, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко повідомив, що обсяг держфінансування становить 280 тис. гривень.

Крім того, Кабінет Міністрів забезпечує необхідну організаційну підтримку. «Підписання угоди з Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН) про асоційоване членство України вивело цю співпрацю на новий рівень, що є дуже серйозним стимулом для наших учених», - зазначив Володимир Семиноженко.

Він нагадав, що на початку жовтня поточного року вчені Пітер Хіггс і Франсуа Енглер отримали Нобелівську премію з фізики за виявлення елементарної частинки - бозона Хіггса, або «частинки Бога», що дозволило вченим зрозуміти, як утворюється маса частинок. До цього процесу причетні й українські вчені, оскільки ключовий елемент Великого адронного коллайдера - спеціальний детектор - був успішно розроблений і створений завдяки відкриттю вченими Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» унікального сцинтилятора, який дозволив реєструвати високоенергетичні частинки і, власне, бозон Хіггса.

«Українські вчені, які активно співпрацюють з ЦЕРН, мають достатньо досвіду для того, щоб проводити подальші випробування на Великому адронному колайдері, домагатися все більших успіхів і світового визнання», - упевнений Семиноженко.

Експерти Держінформнауки зазначають, що ЦЕРН є провідною міжурядовою організацією з вивчення фізики високих технологій. На сьогоднішній день участь у спільних дослідженнях беруть понад сорок українських учених, і ця співпраця є дуже ефективною .

При цьому сама співпраця між Україною та ЦЕРН триває вже понад 20 років. Однак всі ці роки спільна робота велася без набуття Україною членства або іншого юридичного статусу в цій організації. Тільки в березні 2012 року, на виконання розпорядження Уряду від 21 лютого 2011 року, була підписана Спільна декларація Кабінету Міністрів України та ЦЕРН про науково-технічне співробітництво, у якій викладено намір Уряду України приєднатися до організації зі статусом асоційованого члена.

Співпраця України з ЦЕРН дуже важлива, враховуючи роль ядерної енергетики в енергетичному балансі країни, зазначають експерти. У загальному обсязі виробленої електроенергії частка АЕС коливається від 40% до 50%.

Так, за даними Держстату, виробництво електроенергії в Україні у 2012 р. склало 198 млрд. кВт/год. При цьому виробництво електроенергії тепловими електростанціями і теплоелектроцентралями склало 96,4 млрд. кВт/год, атомними електростанціями - 90,1 млрд. кВт/год, гідроелектростанціями - 10,0 млрд. кВт/год.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290