У Верховній Раді зареєстрований законопроект №3526 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо гуманізації законодавства про попереднє ув'язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту, осіб, засуджених до позбавлення волі, а також засуджених, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров'я за межами установ виконання покарань)».

Текст документа розміщений на сайті парламенту. Проект внесений позафракційним депутатом Володимиром Купчаком.

Проект пропонує парламенту дозволити лікування ув'язнених за кордоном з додержанням режиму їхнього утримання. Відповідні зміни пропонується внести у Кримінально-виконавчий кодекс. При цьому лікування ув'язнених за кордоном пропонується здійснювати на платній основі за рахунок самого ув'язненого.

Дотримання режиму утримання ув'язнених при їхньому лікуванні за кордоном пропонується здійснювати силами приймаючої іноземної держави.

Відправлення засудженого на лікування у закладі охорони здоров'я за кордоном передбачається здійснювати у місячний термін з моменту отримання Україною гарантійного письмового зобов'язання уряду іноземної держави та надання засудженим або уповноваженою ним особою документів, що підтверджують повну оплату вартості лікування.

При цьому ув'язненим, які перебувають на лікуванні за кордоном, дозволяється без обмеження листуватися, одержувати грошові перекази, посилки, витрачати гроші, мати побачення з родичами та іншими особами, користуватися правом вільного пересування по території, межі якої визначаються начальником виправної колонії за погодженням з керівником закладу охорони здоров'я.

Також законопроектом пропонується лібералізація режиму ув'язнення.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти про можливість лікування засуджених за кордоном авторства позафракційних депутатів Сергія Міщенка та Анжеліки Лабунської.

24 жовтня лідери трьох опозиційних фракцій - «Батьківщина» Арсеній Яценюк, «УДАР» Віталій Кличко і «Свобода» Олег Тягнибок - внесли до парламенту свій законопроект про заборону виборчого правосуддя і зняття перешкод для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У ньому містяться положення про звільнення Юлії Тимошенко та погашення їй судимості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

381