Фестиваль української літератури вперше пройшов в Інсбруку (Австрія).

«На німецькомовному просторі ще не було фестивалю, який би був присвячений тільки українській літературі. Можу сказати, що це (фестиваль. - Ред.) буде проходити більш-менш регулярно, оскільки вже почалася підготовка після того, як все пройшло добре у Відні», - сказав автор ідеї створення фестивалю письменник Андрій Курков на прес-конференції в п'ятницю у Києві.

Фестиваль пройшов з 17 по 19 жовтня, але, як зазначили організатори, зустрічі українських авторів з німецькомовними читачами проходили протягом майже двох тижнів - з 11 по 24 жовтня.

«Два тижні письменники працювали на різних майданчиках Німеччини і Австрії, де у письменників були зустрічі з публікою», - сказав голова правління громадської організації «Книжковий простір», в рамках проекту якої відбувся захід, Микола Кравченко, передає «Інтерфакс-Україна».

Кравченко також пояснив: «Цей фестиваль був орієнтований на німецькомовну публіку, читачів і спрямований на популяризацію української літератури на німецькомовному ринку, в даному разі, перш за все, в Австрії».

Курков, у свою чергу, уточнив, що, зустрічаючись з читачами, українські автори об'їздили різні міста Австрії і Німеччини, зокрема, побували у Франкфурті, Мюнхені, Берліні, Відні, Граці.

Українську літературу в Інсбруку представили Андрій Курков, Марія Матіос, Любко Дереш, Тетяна Малярчук. Курков при цьому уточнив, що обов'язковою умовою участі авторів був переклад їхніх творів німецькою мовою.

Як розповів голова правління «Книжкового простору», протягом трьох офіційних днів фестивалю пройшла низка дискусій, зокрема, «Ще не вмерла Україна», у ході якої говорили не тільки про літературу, а й про долю України, а також акція «Довга ніч української літератури» та дискусія «У фокусі - літературне життя в Україні».

Курков також повідомив, що планується проводити фестиваль раз на два роки. Наступний, як зазначив письменник, у 2015 році пройде вже з іншим складом українських авторів.

«Головне, що на першу зустріч фестивалю в Інсбруку, 17 жовтня, прийшло набагато більше людей, ніж було у місті», - поділився своїми враженнями від фестивалю Курков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

846