Ключову роль у вирішенні «питання Тимошенко» зіграє місія Кокса-Кваснєвського, в той час як в українських законодавців залишається все менше часу для прийняття компромісного рішення і звужується можливість маневру. Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

За його словами, не виключено, що ухвалення рішення про долю Тимошенко буде перенесене на пізніший термін, але це може поставити під загрозу підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

«Чим менше часу залишається до Вільнюського саміту і чим більше законопроектів пропонується для вирішення «проблеми Тимошенко», тим вужчим стає простір для компромісу. Здавалося б, проект Анжеліки Лабунської міг би стати полем для компромісу. Але в цьому законопроекті є спірна норма, яка передбачає одночасно з рішенням про направлення на лікування за кордон звільнення від подальшого відбування тюремного терміну. Навряд чи це влаштує фракцію Партії регіонів, тому вона не проголосує за цей проект. З іншого боку, опозицію навряд чи влаштує пропозиція «Партії регіонів» прийняти за основу законопроект Сергія Міщенка і пропозиція про так звані «тюремні канікули», що передбачає необхідність повернення Тимошенко у Качанівську колонію після лікування», - пояснив Карасьов.

Експерт не виключив, що якщо не буде знайдений компроміс, то вирішення питання про подальшу долю Тимошенко буде перенесене на більш пізній термін, але це ставить під загрозу асоціацію Україна-ЄС.

«Час іде, його все менше, щоб шукати і знайти компромісне рішення, виробити оптимальні юридичні рішення. У депутатів до прийняття рішення Європейським парламентом і місії Кокса-Кваснєвського залишилася тільки один пленарний тиждень. Тому мені здається, що вирішення питання Тимошенко буде відкладене. В такому разі залишається відкритим питання – чи відкладе Європа підписання угоди про асоціацію», - сказав політолог.

Карасьов нагадав, що багато залежить від позиції місії Кокса-Кваснєвського, оскільки представники опозиції заявляли, що погодяться на будь-яке рішення щодо Тимошенко, схвалене нею.

«Якщо сторони зроблять крок назустріч компромісу, якщо місія Кокса-Кваснєвського зробить все, щоб знайти такий компроміс, якщо всі будуть мати чітку позицію щодо такого компромісу, тоді питання Тимошенко може бути вирішене, відповідно, буде вирішене питання про Асоціацію», - розповів Карасьов.

Зараз на розгляд Ради представлено чотири законопроекти, які пропонують різні варіанти розв'язання «питання Тимошенко». Два з них передбачають дозвіл на лікування за кордоном осіб, які відбувають тюремні терміни, які тяжко хворіють і не мають можливості вилікуватися в Україні. Один із них пропонує варіант своєрідних «тюремних канікул», коли ув’язнений їде на лікування за кордон і після проходження курсу повертається в Україну для відбування строку, що залишився. Другий припускає, що одночасно з вирішенням про виїзд за кордон на лікування суд приймає рішення про звільнення такої особи від подальшого відбування тюремного терміну у зв'язку з хворобою. Третій закон від партії «Батьківщина» передбачає амністію для Тимошенко.


Раніше спікер ВР Володимир Рибак заявляв, що прийняття законодавчого рішення про помилування Тимошенко дуже малоймовірно, в той же час питання про можливість надання їй можливості пройти курс лікування за кордоном може бути вирішене парламентом позитивно. Можливість лікування за кордоном, а не звільнення, підтримує також місія Кокса-Кваснєвського.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249