Під впливом рекомендацій Євросоюзу Міжнародний валютний фонд може зробити для України програму більш гнучкою. Таку думку висловив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management» Вадим Браїловський.

«Інформація про те, що на тлі економічного тиску Росії, ЄС веде переговори з МВФ про надання Україні додаткових грошей, була прогнозованою. Європа всерйоз зацікавлена в економічному, торговельному співробітництві з Україною і безпосередньому підписанні угоди про Асоціацію України з ЄС, тому готова йти на такі кроки. Схоже, Європа готова допомогти нам як з газом, так і з кредитами», - зазначив він.

Фінансист констатує, що Україні в нинішніх умовах необхідно від 12 до 16 млрд доларів, у зв'язку з чим допомога МВФ може суттєво підтримати економіку.

На думку Браїлівського, під впливом рекомендацій Євросоюзу МВФ може зробити для України програму більш гнучкою, враховуючи обставини, в яких вона перебуває.

Коментуючи можливі кроки Росії у відповідь на підписання Угоди про Асоціацію, експерт зазначив, що вони можуть полягати у введенні обмежень на торгівлю з Україною подібно тим, які були встановлені у серпні 2013 року, а також скороченням кредитування української економіки російськими банками, такими, як «Сбербанк Росії», «ВТБ», «Зовнішекономбанк Росії», «Газпромбанк».

Разом з цим Браїловський підкреслив, що асоційоване членство в ЄС не повинно руйнувати політичні, економічні та торгівельні стосунки з Росією та іншими стратегічними партнерами України.

«Не в інтересах ні Росії, ні України зараз вживати такі заходи, які заважають товарообігу. Товарообіг - це робочі місця, доходи бюджету, зарплати людей,- заявив він.

Разом з тим, за словами Браїловського, крім стратегічних відносин з ЄС та Росією, Україні потрібно вибудовувати стратегічний відносини з Китаєм, економіка якого становить обсяг 8,5 трлн доларів.

В інвестиційній компанії Арт-капітал констатують, що зниження суверенного рейтингу України агентством S&P не справило такого сильного падіння котирувань єврооблігацій сьогодні, як це було після зниження Moody's.

«Можливо, підтримку ринку надає стаття у Reuters, у якій йдеться про переговори ЄС з МВФ з приводу виділення Україні рефінансування», - зазначають у компанії.

Нагадаємо, що раніше Reuters повідомив, що ЄС веде переговори з МВФ про надання до кінця року додаткових грошей Україні, яка перебуває під економічним тиском з боку Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2074