Голова Верховної Ради України Володимир Рибак сподівається на практичну підтримку Євросоюзу після підписання Угоди про асоціацію. Як зазначив він під час зустрічі з членами Бюро Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ (ЄС - Східні сусіди), підписання Угоди - це важливий крок, але не менш важливим є початок її тимчасового застосування.

«Розглядаю підписання Угоди про асоціацію і нинішню активну роботу з виконання відповідних критеріїв як початок складного шляху», - підкреслив він.

За його словами, перший етап функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС буде супроводжуватися певними втратами і стресами для української економіки.

У цьому контексті, зазначив Рибак, Україні важливо отримати від ЄС адекватну фінансову, експертну та технічну підтримку на потреби щодо виконання Угоди. «З урахуванням наявних реалій сподіваюся, що підтримка ЄС буде підтверджена і в практичній площині», - сказав він.
Керівник парламенту окреслив конструктивні напрями, за якими Україна буде співпрацювати з ЄС. Зокрема, це сприяння відновленню співпраці між Україною і МВФ; підвищення програм фінансової та технічної допомоги, розблокування програм бюджетної підтримки ЄС; надання Україні вже узгодженої макрофінансової допомоги ЄС; більш широке відкриття ринків для товарів і послуг з України у контексті можливих подальших обмежень для української продукції з боку Митного союзу.

Водночас, сказав він, Україна вважає за необхідне подальший конструктивний розвиток економічних відносин з Росією та іншими країнами Митного союзу у дусі добросусідства та взаємоповаги.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може відбутися на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада цього року.

18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200