Роль АПК в економіці України об'єктивно посилюється. Про це перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло заявив у ході «круглого столу», передає кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, за 9 місяців року приріст національного агровиробництва склав 3%. «Це тенденція останніх років, досягнута у т.ч. за рахунок реформування галузі, впровадження в неї ринкових відносин, активного припливу інвестицій. Реформування далеко ще не закінчене, воно триває, але ефект помітний, і капітал йде у сільське господарство, у якого просто-таки величезний потенціал», - сказав аналітик.

І додав, що сприяє розвитку сектора зростання світового попиту на його продукцію, і Україна намагається слідувати за цим трендом. «Країна може і надалі нарощувати експорт продовольства. Так, що стосується ринку Європи, то частка агропродукції вже перевищила 20%. Як на це вплине асоціація з ЄС? Угода про асоціацію - це виклик для вітчизняних аграріїв, і відповідь на цей виклик може вивести їх на новий якісний рівень. Причому у випадку АПК якраз можна очікувати швидких позитивних змін, на відміну від більшості інших галузей, яким знадобиться час на адаптацію, на трансформацію», - зазначив економіст.

Так, продовжив він, для низки українських сільськогосподарських товарів на європейському ринку будуть введені квоти на безмитні поставки. «Це суттєва преференція, яка допоможе нашим господарствам розвивати експорт. Але на цьому ринку велика конкуренція, і щоб у нього ввійти і на ньому втриматися, треба поліпшувати якість продукції, відповідність технічним і санітарним нормам, її документарне оформлення - і аж до упаковки, яка дуже важлива для ринків Європи», - уточнив фахівець.

Враховуючи значний інтерес нашого та іноземного капіталу до АПК України, інвестори знайдуть можливість для необхідних трансформацій і оптимізацій, впевнений Жаліло. «Поряд з цим вітчизняному агроекспорту може допомогти і зерновий пул з Росією та Казахстаном. Це не просто чергова політична декларація, пул здатен бути реальним інструментом ринкової координації», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273