У Криму оголосили бліц-конкурс на кращий проект меморіального комплексу морякам-чорноморцям, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Як повідомляє Управління інформаційної політики Ради міністрів АРК, з ініціативою створити меморіальний комплекс військово-морської слави виступив голова Радміну Криму Анатолій Могильов.

Планується, що основою майбутнього меморіалу стануть підняті окремі частини підводного човна «Щ-216». Крім того, у меморіальному комплексі може бути розміщений списаний і виключений зі складу ВМФ Росії рейдовий водолазний катер «РВК-77».

«Комплекс планується створити з метою увічнення безсмертного подвигу моряків, загиблих у роки війни, а також патріотичного виховання підростаючого покоління», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович доручив опрацювати питання про можливість підйому радянського підводного човна «Щ-216», виявленого водолазами Центру чорноморських підводних досліджень

Проведені два етапи підводного обстеження корпусу судна, на поверхню піднято унікальні артефакти - 45-міліметрова кормова артилерійська установка з фрагментами корпусу підводного човна, а також задня частина бойової рубки.

Згідно з архівними даними, підводний човен «Щ-216» пропав безвісти у лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання. Причиною загибелі судна стало потоплення глибинними бомбами. Загинув весь екіпаж у складі 47 осіб. Підводний човен «Щ-216» виявили водолази Центру чорноморських підводних досліджень у районі кам'яної гряди в районі мису Тарханкут на глибині 52 метри. За попередніми даними, човен затонув з невеликими пошкодженнями. Фахівці не виключають, що після підняття судна у перспективі його можна законсервувати і зробити там унікальний музей військової історії.

Особистості та адреси родичів членів екіпажу радянського підводного човна «Щ-216» встановлені.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160