Якнайшвидше укладення Угоди про асоціацію з Євросоюзом відповідає спільним інтересам України та ЄС як з точки зору демократичного майбутнього України на основі загальних цінностей, так і у більш широкому загальноєвропейському контексті. Про це заявив голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі з членами Бюро Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ (ЄС - Східні сусіди) у п'ятницю, повідомляє прес-служба ВРУ.

Під час дискусії з членами Бюро ПА ЄВРОНЕСТ обговорювалося питання про прогрес, якого досягла Україна у напрямі створення умов для підписання Угоди про асоціацію.

Рибак повідомив, що українська сторона взяла до уваги підсумки дискусії на засіданні Ради ЄС у закордонних справах 21 жовтня, під час якої держави-члени ЄС визнали прогрес України у виконанні критеріїв підписання Угоди та окреслили останні питання, які необхідно розглянути на Вільнюському саміті.

Керівник парламенту підтвердив наміри України щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС 29 грудня у Вільнюсі, зазначивши, що необхідні кроки зроблені у тісній взаємодії з опозицією, громадянським суспільством, профільними структурами ЄС, Ради Європи та ОБСЄ. «Законопроекти з питань євроінтеграції об'єднали парламент», - зазначив Рибак, додавши, що необхідні закони були прийняті конституційною більшістю.

Голова Верховної Ради повідомив, що законопроект про вдосконалення виборчого законодавства враховує рекомендації Венеціанської комісії і ОБСЄ і перебуває у профільному комітеті. «Ми плануємо розглянути його на наступному сесійному тижні», - сказав він.

У контексті реформи системи правосуддя Рибак зазначив, що «Верховна Рада України має намір ухвалити законопроект про реформування прокуратури у першому читанні до Вільнюського саміту».

У той же час керівник парламенту заявив, що, «крім прийняття тих чи інших законопроектів, українська сторона повинна забезпечити їхнє належне виконання», зазначивши, що у цьому контексті підписання Угоди про асоціацію з ЄС розглядається лише як початок складного шляху докорінного реформування і модернізації України у відповідності з європейськими стандартами.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може відбутися на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада цього року.

18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218