Європейському союзу сьогодні виповнюється 20 років. Саме 1 листопада 1993 року набув чинності так званий Маастрихський договір, який заклав основи існування Єдиної Європи в тому вигляді, в якому ми знаємо її сьогодні, повідомляє Euromag.

За 20 років нове об'єднання, створене на базі вже існуючих коаліцій, значно розширилося і серйозно примножило не тільки свої території, але й економічну міць. Крім відкриття економічних кордонів, були зняті візові та валютні обмеження, введена єдина грошова одиниця.

Однак головним, на думку багатьох європейських лідерів і експертів, на шляху становлення Єдиної Європи стала фінансова криза, що почалася п'ять років тому. Сказати, що вона подолана, сьогодні ще мало хто наважиться, однак не можна не відмітити того факту, що і Греція, Кіпр, Італія були врятовані спільними зусиллями і зараз стали на шлях виходу з рецесії.

Один з найприємніших подарунків Євросоюзу піднесла Іспанія, яка кілька днів тому офіційно оголосила про вихід з рецесії, хоча ще рік тому їй пророкували долю Греції, а деякі фахівці заявляли, що «неминучий крах Іспанії знищить ЄС». Але ці прогнози не збулися, і ті, хто підписував Маастрихтський договір, отримали ще один привід для гордості.

Сьогодні до Євросоюзу входять 28 країн. Останньою до альянсу приєдналася Хорватія. У жовтні в Брюсселі був офіційно представлений план розвитку союзу, який фактично визначив проект щодо об'єднання всіх країн континенту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118