З 1 листопада в Україні набув чинності новий порядок оцінювання майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, затверджений постановою Кабінету Міністрів №231.

Згідно з новими правилами, тепер при здійсненні операцій з рухомим та нерухомим майном потрібно обов'язково отримувати оцінку його вартості. При цьому оцінювати вартість майна тепер можуть тільки фахівці зі спеціальним свідоцтвом.

Таку оцінку по всій країні можуть робити 1,5 тис. осіб, однак учасники ринку побоюються, що через поспішно проведену сертифікацію, яка суперечить закону, оцінка нових компаній може бути визнана недійсною в суді.

Варто підкреслити, що до 1 лютого 2014 року діятиме спеціальний перехідний період, під час якого чинною буде оцінка, проведена також оцінювачами, які не отримали відповідної освіти.

На думку ініціаторів введення нових правил оцінки, вони повинні припинити зловживання на ринку і дозволяти залучити додаткові кошти на соціальні програми.

Противники нововведення, серед яких переважно учасники ринку оцінки, запевняють, що з набуттям чинності нових правил на ринку нерухомості може виникнути колапс, пов'язаний з дефіцитом оцінювачів та суттєвим зростанням цін на їхні послуги.

Зазначимо, що нові правила повинні були набрати чинності ще 1 серпня, але того ж дня уряд надав тримісячну відстрочку оцінювачам для перенавчання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

408