Глава МЗС України Леонід Кожара заявляє, що Україна буде закуповувати газ на європейському ринку, якщо переговори з Росією з газового питання закінчаться безкомпромісно.

«Нинішня політика України в енергетичному секторі спрямована на диверсифікацію поставок природного газу. Наша держава вже почала купувати газ на європейському ринку, який значно дешевший. Ми маємо намір і надалі йти цим шляхом, якщо не буде знайдено компромісних рішень з нашими партнерами з Росії», - сказав Кожара в інтерв'ю виданню «Урядовий кур'єр», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Міністр висловив думку, що ситуації в газовій сфері, які були у 2006 і в 2009 роках, сьогодні «не можуть повторитися в жодному разі».

«По-перше, тому що ринок газу в Європі кардинально змінився: протягом короткого часу Європа пройшла величезний шлях щодо диверсифікації джерел поставок газу. По-друге, тому що Україна також досить успішно реформувала свій газовий ринок. Підписано контракт з компанією «Шелл» щодо освоєння родовищ сланцевого газу. Незабаром очікуємо підписання контракту з компанією «Шеврон» з освоєння Олеського родовища сланцевого газу», - розповів Кожара.

Нагадаємо, підписані у січні 2009 року в Москві контракти на поставку російського газу до України і на транзит російського газу через ГТС України до Європи діють до 2019 року. Контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» містить умову «бери або плати», яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом.

На початку жовтня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна в найближчі кілька років може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий контракт не буде переглянутий.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1304