Ситуація, коли США самочинно беруть на себе вирішення питання про винуватість російських громадян, у принципі неприйнятна і порушує фундаментальний принцип презумпції невинності. Про це заявив уповноважений МЗС РФ з питань прав людини Костянтин Долгов, коментуючи повідомлення про включення до санкційних списків міністерства фінансів США співака Григорія Лепса.

«Ми, звісно, звернули увагу на рішення міністерства фінансів США внести в свої санкційні списки кілька росіян, у тому числі відомого виконавця Г.В.Лепсверідзе (Григорія Лепса). Розраховуємо, що американська влада представить докладні пояснення», - додав він, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Нагадаємо, міністерство фінансів США оголосило про занесення в контрольні списки за підозрою в приналежності до євразійського злочинного синдикату «Братське коло» шести осіб: Артура Бадаляна, Григорія Лепсверідзе, Вадима Ляліна, Сергія Москаленка, Якова Рибальського та Ігоря Шликова. Їх підозрюють у зв'язках з Владиславом Леонтьєвим і Гафуром Рахімовим, які вважаються впливовими членами злочинних груп і знаходяться в санкційних списках США з лютого 2012 року.

Згідно з повідомленням, поширеним американським Мінфіном, у Ляліна і Шликова є російські паспорти, Москаленко - громадянин Узбекистану, Рибальський - Ізраїлю. Громадянство Бадаляна і Лепсверідзе не зазначено, місцем проживання останнього був названий Таїланд. Разом з тим американська влада висунула звинувачення саме проти відомого російського естрадного виконавця. На її думку, він «служить кур'єром для доставки грошей від імені Леонтьєва».

У 2011 році президент США Барак Обама відніс синдикат «Братське коло» до «суттєвих транснаціональних організованих злочинних угруповань» і доручив Мінфіну «підривати і забороняти їх глобальні кримінальні операції».

Внесення людини в чорні списки американського Мінфіну тягне за собою блокування її активів у США і заборону на ділові контакти з нею осіб, які проживають у Сполучених Штатах.

Лепс - відомий виконавець, композитор, продюсер. Заслужений артист Росії, лауреат премій «Шансон року», «Золотий грамофон», «Пісня року».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2197