Кабінет Міністрів України буде поступово збільшувати квоти на імпорт коксу та коксівного вугілля. Таку думку висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Тут питання більше впирається в економіку. Вироблене в Україні коксівне вугілля часто лежало на складах, металургійні компанії споживали його, але не так охоче, як імпортне. Причина в тому, що в нашому вугіллі високий вміст сірки, і тому метзаводам потрібні витрати на те, щоб його обробити до потрібної якості. Так що останні з точки зору бізнесу воліли більш якісне імпортне вугілля», - заявив він.

У свою чергу, щоб збільшити споживання вітчизняного коксівного вугілля, за його словами, були введені квоти.

«Однак, збільшивши квоти, уряд пішов назустріч вітчизняним виробникам. У протилежному випадку це могло б позначитися на зупинці металургійного виробництва. Кабмін поступово продовжуватиме збільшувати квоти на імпорт коксу. Питання в тому, що квота ставиться тоді, коли великий попит. А він реально великий», - сказав експерт.

Нагадаємо, що раніше перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов заявив, що Україна до кінця нинішнього року має намір збільшити квоти на імпорт коксу до 300 тис. тонн з нинішніх 210, а також квоти на поставки коксівного вугілля на 1 млн тонн.

За його словами, проблема імпортного коксу була одним з так званих «торгових подразників» у відносинах України і ЄС.

Обмеження на поставки коксівного вугілля були введені у зв'язку з утвореними його надлишками на деяких підприємствах, що могло призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

377