Прийняття законопроекту, який пропонує ввести можливість виїзду ув'язнених на лікування за кордон, а також автоматичне звільнення їх від подальшого відбування покарання, може призвести до масового виходу на свободу небезпечних та особливо небезпечних злочинців. Тому в такому вигляді законопроект потрібно відхилити на стадії першого читання, йдеться у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради щодо законопроекту, внесеного позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською.

Як відомо, він підготовлений для того, щоб дати можливість екс-прем'єру Юлії Тимошенко виїхати на лікування за кордон.

Одним з головних недоліків документа науково-експертне управління ВР називає відсутність розмежування за видами злочинів, за які особи, що відбувають терміни, можуть скористатися можливістю виїзду за кордон на лікування, пише «РБК-Україна».

«Проект не містить жодних обмежень щодо кола осіб, які можуть претендувати на виїзд за кордон для лікування. На нашу думку, така можливість не повинна надаватися найбільш небезпечним злочинцям. Зокрема, особам, засудженим до довічного позбавлення волі, а також засудженим за тяжкі і особливо тяжкі насильницькі злочини, злочини терористичної спрямованості, торгівлю наркотиками, тяжкі та особливо тяжкі корупційні злочини, особливо тяжкі злочини через необережність, які спричинили за собою загибель потерпілих тощо», - йдеться у висновку науково-експертного управління ВР.

Також експерти вказують, що існують і хронічні невиліковні хвороби, які, все таки, дозволяють людині вести повноцінний спосіб життя за умови регулярного проходження курсу лікування. Тому не завжди неможливість вилікувати людину повинна бути підставою для звільнення таких осіб від відбування покарання.

Крім того, науково-експертне управління зазначає, що направлення ув’язненого на лікування за кордон не повинно означати його автоматичне звільнення від подальшого відбування терміну ув'язнення. Замість цього пропонується після проходження курсу лікування повертати засудженого в місця позбавлення волі.

Як забезпечення гарантії, що засуджений повернеться на батьківщину для продовження відбування тюремного терміну, а не спробує втекти під час проходження лікування за кордоном, науково-експертне управління пропонує ввести суттєві грошові застави для таких осіб. Крім того, на думку експертів, потрібно окремо чітко визначити обмеження для засудженого під час перебування на лікуванні за кордоном, зокрема пересування, спілкування, а також розробити механізм контролю за засудженими.

Загальний висновок ради полягає в тому, що закон повинен бути відхилений депутатами під час першого читання, оскільки документ «містить низку суттєвих недоліків, проблематичних рішень і положень».

Нагадаємо, законопроект, внесений позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською (№3461), передбачає, що якщо протягом 365 днів лікування ув'язненого не дало результату, за рішенням судді така особа може бути направлена на лікування за кордон. Також даний законопроект передбачає, що у разі прийняття судом позитивного рішення про направлення ув’язненого на лікування за кордон, суд зобов'язаний прийняти рішення про звільнення такого в'язня від відбуття покарання у зв'язку з хворобою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177