Старт будівництву болгарської ділянки газопроводу «Південний потік» даний сьогодні в Софії. Реалізація проекту розпочалася з урочистої церемонії зварювання першого стику майбутньої газокомпресорної станції поблизу села Расово (Монтанская область) на північному заході Болгарії, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Наземна ділянка «Південного потоку» починається саме в Болгарії. З метою реалізації європейської сухопутної частини проекту Росія підписала міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Австрією та Хорватією. Ці угоди передбачають підготовку техніко-економічних обґрунтувань будівництва «Південного потоку» на території кожної з країн-учасниць проекту, а також створення спільних підприємств «Газпрому» і місцевих енергетичних компаній, уповноважених для реалізації газопроводу.

Морська ділянка «Південного потоку» пройде по дну Чорного моря від компресорної станції «Російська» на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки складе близько 900 км, максимальна глибина - більше двох кілометрів.

Партнерами «Газпрому» з реалізації морської частини проекту виступають італійський концерн Eni, німецька Wintershall і французька EDF. Перші поставки газу заплановано на кінець 2015 року.

«Сьогодні знаменна подія, ми починаємо будівництво болгарської ділянки газопроводу «Південний потік». Це наймасштабніший і найбільший інвестиційний проект у Європі. Його актуальність обумовлена зростаючим попитом на газ, який поставлятиметься безпосередньо з Росії в Болгарію і країни Євросоюзу, минаючи транзитні країни. Транзитні ризики з «Південним потоком» йдуть назавжди», - сказав голова правління компанії «Газпром» Олексій Міллер.

«Проект реалізується за графіком. До кінця року буде розпочато будівництво ділянки в Сербії, далі - в Угорщині. Перший газ споживачі отримають у грудні 2015 року», - підкреслив Міллер. Протяжність болгарської ділянки - приблизно 540 км.

Як повідомлялося, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький скептично оцінює доцільність реалізації проектів «Південний потік» і другої черги газопроводу «Ямал-Європа».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

381