В Адміністрації Президента поставили під сумнів необхідність направляти законопроекти у Венеціанську комісію, але обіцяють продовжити співробітництво з європейськими інституціями. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на брифінгу заявив радник Президента України Андрій Портнов.

За його словами, АП направляє закони у Венеціанську комісію, щоб привести їх у відповідність з євростандартами, що повинно бути важливо для всіх політичних партій країни.

«На основі рішення комісії щодо законопроектів ми розраховуємо, що всі політичні сили України (особливо ті, які рекламують себе на шляху до євроінтеграції) повинні підтримувати ці закони. Адже вони пройшли тривале узгодження з європейськими інституціями», - заявив він.

Однак, за словами Портнова, опозиція зробила офіційну заяву, що нібито Венеціанська комісія здійснює тиск на політичну опозицію і що вона працює на Банкову. При цьому радник Президента зазначив, що ніякої реакції від Венеціанської комісії на цю провокаційну заяву не надходило.

«Якщо Венеціанська комісія не переживає за свій авторитет і реакція відсутня, то ми розглянемо доцільність направлення своїх законопроектів, але будемо готувати їх у повній відповідності з рішеннями ВК і Ради Європи і не будемо витрачати по 6 місяців часу, щоб отримати висновки. А цей висновок потім нікого не хвилює. Ми поставили під питання доцільність подальшої роботи з Венеціанською комісією. Якщо ми проходимо складну довгу процедуру узгодження законопроекту, ми просимо наших європейських колег ставитися до нас, як до рівних партнерів», - повідомив радник.

За його інформацією, після цієї заяви в Адміністрації Президента з'явилися коментарі єврочиновників і посла США про те, що Венеціанська комісія в разі схвалення законопроектів повинна підтримувати владу в намірі його реалізувати.

«Саме такого сигналу ми і чекали. Ми продовжимо через європейські інституції працювати з приводу наших законопроектів, і ми очікуємо, що такі сигнали допоможуть збільшити мотивацію опозиції в лютому підтримати президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів», - висловив надію він.

Як раніше повідомляв ForUm, 30 жовтня Портнов заявив, що Адміністрація Президента допускає відмову України від відправки законопроектів на експертизу до Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія).

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157