Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький назвав неприйнятною ситуацію, коли Росія погрожує виставити штраф за недобір Україною російського газу.

«У цьому році ми закупимо 18 мільярдів кубів газу - згідно з балансом, затвердженим урядом. Ми не сприймаємо позицію штрафів. Я навіть не хочу розглядати варіант, що нам хтось може виставити штраф за недобір газу», - заявив він в інтерв'ю «УНІАН».

Міністр не вважає, що недобір газу є порушенням контракту. «Це штраф - по-іншому розцінити не можна. Ми абсолютно адекватно відповіли і відповімо на такі претензії. Якщо комусь щось незрозуміло - нехай вирішують питання цивілізованим шляхом. Ось і все... Ви вважаєте, що це порушення. А я як чиновник вважаю, що ніякого порушення немає. Це в аша суб'єктивна думка, а я займаю об'єктивну позицію, читаючи документ. Я його так читаю. І не тільки я, але і юристи так читають. НАК «Нафтогаз України» зараз виконує умови контракту, який є для неї несправедливим», - підкреслив Ставицький.

За його словами, на 1 листопада в українських підземних сховищах буде накопичено 18 мільярдів кубометрів газу: 12,5 млрд кубів - газ «Нафтогазу», все решта - Ostchem.

Нагадаємо, недобір Україною в 2013 році російського газу призведе до нарахування їй штрафів у розмірі майже в 10 млрд доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151