Українські компанії не закуповували газ у російського «Газпрому» за ціною 260 доларів за тисячу кубометрів, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

«На сьогоднішній день немає жодної української компанії, не важливо, якої власності - державної чи приватної, яка б купувала газ по 260 доларів. Враховуючи заяви російської сторони, мені не зрозуміло, звідки з'явилася ціна 260 доларів і про яку знижку для яких «українських друзів» йдеться», - заявив Ставицький в інтерв'ю «УНІАН».

Він також зазначив, що, за його інформацією, «документи, які зайшли на митницю, свідчать дещо про інше».

За словами міністра, справедлива ціна на газ становить 255-265 доларів за 1 тис. кубометрів. «Ми вважаємо на сьогодні справедливою середньорічну ціну, враховуючи ціну на спотових ринках, - 255-265 доларів за тисячу кубометрів», - сказав він.

За його словами, це ціна справедлива, без урахування будь-яких знижок. «Без всяких знижок. Це - ціна справедливого ринку Європи. Ціни на спотових ринках є і 290-300 доларів. Це - середньорічні ціни. Відніміть транзит, який сплачується з крайньої точки України на переході Капушани (Словаччина) і до німецького хаба - набігає ще десь 45 доларів. Ось і виходить середньорічна ціна 255-265 доларів», - уточнив Ставицький.

Він також зазначив, що закуплений газ може бути підстраховкою для недопущення перебоїв з транзитом газу з Росії в Європу в пікові періоди його споживання взимку. «Україні для внутрішнього споживання достатньо 12,5 мільярда кубів газу. Для нас ніяких криз бути не може, навіть у разі пікових ситуацій. Для Європи - так. Але в даному випадку це не варіант «рятування» ситуації. Тут, я думаю, був знайдений компроміс між кимось і кимось, щоб не виглядати як два бійця, з яких один переміг, а інший програв. Був знайдений компроміс, який всіх влаштував. Якщо ви даєте комусь кредит і хтось закачує газ, то заради Бога», - зазначив Ставицький.

Як раніше повідомляв ForUm, глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати. Він при цьому зазначив, що 5 мільярдів кубометрів газу були продані Україні за ціною 269 доларів за тисячу кубометрів, що означає знижку на суму понад півмільярда доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

114