Представники Європейського клубу «Софія» (Загальноєвропейські ініціативи) виступають за створення Нової Об'єднаної Європи і проти використання країн «Східного партнерства» Євросоюз ом для побудови нової «Берлінської стіни» у вигляді Балтійсько-Чорноморсько-Каспійської дуги.

Про це йдеться у декларації Клубу «Софія», членами якого є депутати парламентів, політики, громадські діячі, науковці та експерти з країн Європи, прийнятої 26 жовтня у столиці Болгарії Софії.

Автори декларації зазначають, що «в основу нинішнього європейського процесу закладено хибні принципи, тому помилки повинні бути виправлені негайно. В іншому разі відбудеться або руйнування Європейського дому, або його перетворення в зону нерівності і несправедливості».

На думку учасників Софійській ініціативи, «колапс сучасної споживчої цивілізації неминучий. Хибний ідеал споживчого суспільства заведе світ у глухий кут, виходом з якого стане катастрофа нової світової війни, але різко посилена наявністю над руйнівної ядерної ядерної зброї. Наближення до катастрофи відбувається в ситуації глибокої глобальної нерівності у сфері військової могутності, технологій, споживання і доходів, а також у сфері фінансових та інших ресурсів, ефективності управління. Руйнується і сам інститут сім'ї як природне соціальне джерело моральних цінностей у суспільстві, найважливіший інструмент виховання і соціалізації людини. Ця політика повністю підриває європейську ідею як таку. Необхідно повернутися до коріння цієї ідеї, яка народилася 200 років тому як ідея миру та співробітництва».

На думку авторів декларації, впоратися з цією катастрофою не може жодна окрема нація, жоден міжнародний союз або континент. Щоб уникнути глобальної катастрофи, необхідна нова світова архітектура. «Члени Клубу «Софія» є європейцями і вірять, що тільки Нова Об'єднана Європа може бути однією з опор співіснування багатополюсного світу в XXI столітті», - констатується в документі.

«Ми хочемо, щоб Нова Об'єднана Європа рухалася в напрямку соціальної, демократичної, мирної та екологічної Європи... Це мультикультурна Європа, яка бореться за наведення мосту над прірвою Північ-Південь, особливо в районі Середземного моря...», - зазначають автори декларації.

При цьому учасники Софійській ініціативи виступають «проти спроб вибудувати нову «Берлінську стіну» у вигляді Балтійсько-Чорноморсько-Каспійської дуги, використовуючи для цього країни Східного партнерства Євросоюзу».

На їхню думку, для того, щоб стати здатною до виконання миротворчої місії, Нова об'єднана Європа повинна бути сильною і автономною у своїх рішеннях. Саме тому у Нової Об'єднаної Європи, заснованої на цих принципах, нема ворогів. Росія, Туреччина, Європейський Союз і країни його східного партнерства - Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова і Україна - повинні розглядати себе як справжніх стратегічних союзників, як вирішальний компонент неподільної європейської безпеки. Безумовно, це було б вагомим європейським внеском у мир і безпеку для всієї планети».

Декларацію підписали: Тетяна Жданок (Латвія), депутат Європейського Парламенту, група «Зелені/ЄСА», співголова партії «За права людини в єдиній Латвії»;

Захарі Захарієв (Болгарія), Президент фонду «Слов'яни», член Національної ради Болгарської соціалістичної партії;

Антоніо Інгроа (Італія), п резидент, «Громадянська акція»;

Вадим Колесніченко (Україна), депутат Парламенту, фракція Партії регіонів;

Сергій Кургінян (Росія), п резидент, політичний рух «Суть часу»;

Джульєтто К'єза (Італія), п резидент, асоціація «Альтернатива»;

Альгірдас Палецкіс (Литва), голова партії «Соціалістичний народний фронт»;

Матеуш Піскорськи (Польща), виконавчий директор Європейського центру геополітичного аналізу;

Еніо Савов (Болгарія), член правління фонду «Слов'яни»;

Зураб Тодуа (Молдова), депутат Парламенту, фракція Партії комуністів Республіки Молдова;

Панос Тригазис (Греція), президент «The International Organizations and Globalization Watch», керівник Міжнародного відділу партії «Сіріза».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

114