Сирія знищила все задеклароване обладнання з виробництва хімічної зброї. Про це сьогодні оголосила Організація з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ ), повідомляє Reuters.

Сирія вклалася у встановлений графік ліквідації хімічної зброї, який місцева влада ухвалила в рамках врегулювання збройного конфлікту між прихильниками і противниками чинного президента Башара Асада. Експерти ОЗХЗ перевірили 21 з 23 об'єктів щодо виробництва хімічної зброї і запевнили, що обладнання з об'єктів вивезено і ліквідовано.

Таким чином, перший етап знищення хімічної зброї завершений. Тепер Сирія може переходити до другого етапу - безпосереднього знищення запасів хімічної зброї. В даний час йдуть пошуки країни, яка погодиться прийняти частину хімічного арсеналу для знищення. Найбільш імовірним кандидатом є Албанія, також розглядаються варіанти Франції і Бельгії.

Нагадаємо, ліквідація програми з хімічної зброї в Сирії повинна бути завершена до середини 2014 року.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчого ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації по забороні хімічної зброї приступили до знищення елементі в хімічного арсеналу Сирії.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1103