На трьох пунктах пропуску Донецької та Луганської областей на кордоні з Російською Федерацією спостерігається скупчення кількох десятків вантажних транспортних засобів.

Про це у коментарі кореспонденту ForUm'у повідомили у прес-службі Державної прикордонної служби України.

«Державна прикордонна служба відзначає деяке збільшення транспортних засобів на кордоні з Російською Федерацією. Складно назвати точну кількість накопичених автомобілів, але в середньому це десь 20-30 фур у пунктах пропуску. Це Донецька і Луганська області. Пункти пропуску: Новоазовськ, Успенка, Должанський», - повідомили у прес-службі.

Точних причин «пробок» у Держприкордонслужбі не називають. Як зазначили у відомстві, ймовірно, така ситуація виникла у результаті змін певних митних правил, введених російською стороною.

Зазначимо, що з 28 жовтня Федеральна митна служба РФ поширила своє рішення про скасування дії книжок міжнародних дорожніх перевезень (МДП) на митні органи, підлеглі Південному митному управлінню .

Тепер замість книжок перевізники повинні будуть надавати інші види забезпечення митного транзиту - митний супровід, надання забезпечення сплати мит грошовими коштами, банківською гарантією, порукою або заставою майна, податки і встановлення маршруту перевезення.

Система МДП працює на основі Митної конвенції ООН про міжнародні перевезення вантажів 1975 року. Книжки МДП гарантують сплату митних платежів і дозволяють перевозити вантажі в опечатаних контейнерах, проходячи прикордонні процедури у спрощеному режимі.

«Рух транзитних великовантажних автомобілів через пункт пропуску Новоазовськ - Весело-Вознесенка фактично паралізовано вже четвертий день. На трасі, що примикає до кордону, зібрався цілий «інтернаціонал» машин: турецькі, молдавські, українські фури. Є і автомобілі країн МС: поряд з казахськими і білоруським кореспондент РП помітив наявність навіть російських великовантажних автомобілів», пише «Рідне Приазов'я» .

Водії скаржаться на те, що вони не були попереджені про зміну правил перетину кордону, про те, що самі російські митники не можуть переконливо відповісти на виникаючі у цій ситуації питання і на умови свого вимушеного простою.

Як раніше повідомляв ForUm, російська митниця з 14 серпня посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів у Росію.

Європейська комісія закликала Україну і Росію якомога швидше врегулювати торговий спір у відповідності з правилами та зобов'язаннями Світової організації торгівлі .

20 серпня Федеральна митна служба Росії заявила, що додаткові процедури митного контролю щодо товарів українських підприємств вже не застосовуються, і вони перетинають російську митницю у штатному режимі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233