У найближчій перспективі буде спостерігатися об'єктивний процес поступового зміщення акцентів попиту підприємств з робочих кадрів на професіоналів і фахівців. Про це йшлося на засіданні міжвідомчої робочої групи з підготовки середньострокового прогнозу потреби у фахівцях і робітничих кадрах на ринку праці.

Мінекономрозвитку були сформовані попередні дані потреби в робочій силі за видами економічної діяльності та професійними групами.

У прогнозному періоді найбільша потреба - більше 43% -очікується в сільському господарстві, полюванні, лісовому господарстві, рибальстві і рибництві. Майже 28% потреби буде сконцентрована у промисловості. У професійному розрізі, за підрахунками Мінекономрозвитку, в 2014 році найбільшою буде потреба у простих професіях, знову-таки, в сільському господарстві та подібних галузях - 34,1% від загальної потреби.

Традиційно для ринку праці буде залишатися актуальною потреба у водіях і робітниках з обслуговування пересувної техніки та установок. Значною так само буде залишатися потреба у робітниках металургійних і машинобудівних професій.

На засіданні було зазначено, що буде зростати потреба у професіоналах, насамперед, у галузі фізичних, математичних та технічних наук. При прогнозуванні був врахований і попит на працівників, які надають персональні та захисні послуги. Крім того, економіка завжди буде мати потребу у грамотних керівниках підприємств, установ і організацій. Частка їх у загальній потребі буде зростати (до 4,1 %).

Для технічних фахівців у галузі прикладних наук і техніки також будуть вакансії. Їх потреба в 2017 році досягне 3% від загального попиту. Розвиток промисловості об'єктивно вимагатиме від ринку праці також робітників, які обслуговують машини, та збирачів машин.

Як було зазначено на засіданні, вперше в Україні зроблена спроба впровадити новий підхід до формування держзамовлення та визначати потребу у фахівцях і робітничих кадрах на ринку праці за видами економічної діяльності та професії за допомогою відповідного середньострокового прогнозу. Нагадаємо, він складається з урахуванням пропозицій центральних органів виконавчої влади, регіонів, наукових та соціальних партнерів. Зараз отримано пропозиції від ЦОВВ і регіонів, які і були узагальнені Міністерством.

«Оскільки ця робота дуже важлива і нагальна, є пропозиція обговорити напрацьоване, озвучити проблемні питання, що існують на сьогоднішній день, а далі, в процесі розробки держзамовлення, відповідно коригувати та уточнювати. Сподіваюся, що найближчим часом у нас буде прийнятий бюджет, і ми, таким чином, зможемо вдосконалювати наші напрацювання», - сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187