Україна до кінця нинішнього року має намір збільшити квоти на імпорт коксу до 300 тис. тонн з нинішніх 210, а також квоти на поставки коксівного вугілля на 1 млн тонн. Це передбачено прийнятим и вчора постановами уряду.

«Таким чином, Україна виконає вимоги Євросоюзу і Світової організації торгівлі про зняття торговельних обмежень щодо цих товарних позицій », - повідомив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

Він нагадав, що проблема імпортного коксу була одним із так званих «торгових подразників» у відносинах України та ЄС і, зокрема, порушувалася під час недавньої зустрічі першого віце-прем'єр-міністра з Європейським комісаром де Гухтом у Брюсселі.

«Ще одне зобов'язання України виконане , ще один крок зроблений до успіху Вільнюського саміту», - прокоментував Арбузов.

Арбузов зазначив, що обмеження на поставки коксівного вугілля були введені у зв'язку з утвореними його надлишками на низці підприємств, що могло призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.

Зараз рішення уряду передбачає збільшення квоти на імпорт коксівного вугілля додатково на 1 млн тонн. Квота на імпорт коксу до кінця поточного року буде збільшена на 90 тис. тонн - до 300 тис. тонн.

«Повернення і поступове відновлення імпортних квот - одне з очікувань Європейського союзу напередодні підписання Угоди про асоціацію. Крім того, використання імпортного коксу збільшить ефективність роботи доменних печей і дозволить досягти більш високих якісних показників випущеної продукції», - сказав Арбузов, коментуючи рішення уряду про збільшення квот.

Раніше питання про введення Україною обмежень на поставки коксу та коксівного вугілля розглядалося на спеціальному засіданні СОТ з питань ринкових обмежень.

Нагадаємо, на засіданні уряду 30 жовтня прийняті дві постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни у додаток 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2012 року №1201» (щодо забезпечення коксохімічних підприємств коксівним вугіллям), а також «Про внесення зміни у додаток 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2012 року №1201» (щодо забезпечення металургійних підприємств коксом).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249