Історики залишили згадку Жовтневої революції у концепції єдиного підручника історії Росії під натиском громадськості, але відмовилися визнати її «великою» і «соціалістичною » і позначили лише як етап «Великої російської революції», повідомив заступник директора Інституту російської історії РАН, член авторського колективу проекту Історико-культурного стандарту Сергій Журавльов.

«Спочатку ми не хотіли згадувати словосполучення «Велика Жовтнева соціалістична революція».

І в концепції залишилося «Велика російська революція». Ось дуже багато наші громадяни виступали за те, щоб згадку Жовтневої революції залишити в концепції. В результаті, якщо ви подивитеся, там йдеться про Велику російську революцію, що пройшла у своєму розвитку кілька етапів (у дужках: у тому числі Жовтнева революція). Немає ні слова «велика», ні «соціалістична», - розповів Журавльов в інтерв'ю телеканалу «Дождь ».

Він зазначив, що термін «Велика російська революція» - « це приблизно те ж саме, що говорять французи про свою революцію ».

«Є Велика французька революція, у нас є Велика російська революція 1917 року, яка пройшла у своєму розвитку кілька етапів: події у лютому (раніше називалася Лютневою), події у жовтні (раніше називалася Жовтневою революцією) і громадянська війна як продовження революції», - пояснив історик.

Він заявив, що всі формулювання і персоналії, які ввійшли у концепцію єдиного підручника історії, це результат суспільного консенсусу.

«Всі ці речі - редагування формулювань, редагування списку імен - це все результат суспільного консенсусу. Тому що коли був опублікований перший варіант, стандарт, розпочалося громадське обговорення. І ми зустрічалися з ветеранами війни і праці, і з релігійними діячами, і зі шкільними вчителями, і з батьківською громадськістю, і навіть з самими школярами зустрічалися члени робочої групи, які займалися підготовкою», - сказав Журавльов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226