Прокуратура столиці підтримує державне обвинувачення у судовому процесі над подружньою парою, яка з допомогою шахрайства, поширюючи в бізнес-колах неправдиву інформацію про впливові зв'язки з відомими політиками і фінансистами, виманила у 15 українських бізнесменів майже 13 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Києва.

Встановлено, що шахрайську схему у 2008 році організувала 55-річна «бізнесвумен» з Тернопільщини, яка в подальшому залучила до злочинної діяльності свого чоловіка.

Так, видаючи себе за фахівців фінансово-кредитної сфери, шахраї підшукували перспективних бізнесменів і пропонували їм свою допомогу в отриманні кредитів від західних інвесторів під низькі процентні ставки. Крім дешевих кредитів, зловмисниця також пропонувала підприємцям стати її партнерами у масштабних бізнес-проектах.

З метою виробити у потенційних жертв враження успішної фінансової діяльності жінка зареєструвала низку фіктивних підприємств, взяла в оренду дорогі офіси у центрі столиці і найняла штат співробітників. Крім того, шахрайка активно поширювала у бізнес-колах неправдиву інформацію про нібито впливові зв'язки з політичною і фінансовою елітою України, Євросоюзу та Північної Америки. Її чоловік при цьому виконував функції помічника, а також керівника охорони та деяких структурних підрозділів у створених ним фірмах.

За можливість отримати «вигідну» позику і взяти участь в реалізації «успішного» проекту бізнесмени платили шахраям за посередницькі послуги від 50 тис. доларів до шести мільйонів гривень. Отримані кошти подружжя відразу переводило в готівку.

При цьому жодного кредиту люди так і не отримали, а бізнес-проекти, запропоновані шахраями, як виявилося, ніколи не існували.

Загалом упродовж 2008-2010 років від дій vip-аферистів постраждали 15 підприємців, які втратили майже 13 млн гривень.

Дії зловмисників кваліфіковані за ч.4 ст.190 КК України (шахрайство в особливо великому розмірі) та за ч.2 ст.205 КК України (фіктивне підприємництво). Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167