У питанні переведення України на 100% передоплату поставок російського газу потрібно керуватися чинним контрактом. Про це журналістам у Москві сказав міністр енергетики Росії Олександр Новак.

«Ви знаєте, що у нас всі поставки газу здійснюються на основі комерційних контрактів, укладених між «Газпромом» або його дочірніми компаніями зі споживачами. Відповідно, у комерційних контрактах обумовлюються всі умови оплати поставленого газу: або це передплата або оплата по закінченні якогось часу постфактум, тому у разі, якщо такі умови прописані в контрактах, і «Газпром» має право на це звертати увагу української сторони, відповідно, це має право на життя», - сказав Новак, повідомляє «УНІАН».

Як раніше повідомляв ForUm, глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію, зазначивши, що, судячи з усього, українська сторона платити не збирається. Так він відреагував на заяву глави уряду України Миколи Азарова, який охарактеризував проблему з оплатою російського газу як некритичну.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна сьогодні-завтра шляхом переговорів з російською стороною має намір вирішити проблемну ситуацію з оплатою НАК «Нафтогаз України» газу, закупленого у «Газпрому» в попередні місяці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1633