Росія призупинила імпорт українських вагонів виробництва Крюківського вагонобудівного заводу, «Дніпровагонмашу» та «Азовзагмашу» з технічних причин. Про це у середу повідомив керівник Федерального бюджетної установи «Регістр сертифікації на федеральному залізничному транспорті» (ФБУ «РС ФЗ Т») Едуард Гунченко, повідомляє «Укрінформ».

«Причина призупинення - це технічні питання. У кожного заводу свої зауваження. Вся необхідна інформація, яка лежить в умовах призупинення дії сертифіката, є на кожному заводі-виробнику. Тобто вона в письмовому вигляді туди передана», - сказав він.

За словами Гунченка, сертифікати на продукцію українських вагонобудівних заводів можуть бути відновлені після усунення всіх зауважень. Всі припинені сертифікати на продукцію українських заводів були видані ФБУ «РС ФЗ Т» терміном дії не менше трьох років. «Після усунення зауважень сертифікати можуть бути відновлені», - зазначив співрозмовник агентства.

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті ФБУ «РС ФЗТ», 15 жовтня було призупинено дію сертифікатів на вагони-цистерни для в'язких нафтопродуктів, бензину та інших світлих нафтопродуктів маріупольського «Азовзагмашу». Другого жовтня 2013 року були припинені сертифікати «Дніпровагонмашу» на постачання в Росію піввагонів, вагонів для бітуму, цементовозів, зерновозів і вагонів-платформ різного призначення. 25 вересня ФБУ «РС ФЗТ» призупинила дію сертифікатів на кілька типів вагонів Крюківського вагонобудівного заводу. Зокрема, під забороною поставок у Росію - напіввагони, вагони для сипучих вантажів і криті вагони.

Для українських вагонобудівників Росія є основним ринком збуту. За даними Держкомстату, в 2012 році Україна експортувала в РФ близько 33,1 тис. вантажних вагонів і цистерн, що становить 60% усього експорту цієї продукції за кордон. У минулому році продажі вагонів принесли Україні більше 2,3 млрд дол.

Як раніше повідомляв ForUm, на Стахановському вагонобудівному заводі (СВЗ) Костянтина Жеваго під тимчасове скорочення потрапила третина співробітників - близько 1,5 тис. осіб.

Посол РФ Михайло Зурабов зазначав, що у разі підписання Україною політичної Угоди з ЄС потрібно багато чого переосмислити у торгових відносинах. Зурабов підкреслив, що з часом РФ реформує свої промислові підприємства і відмовиться від імпорту комплектуючих, які зараз виробляються в Україні. Він нагадав, що вже зараз Росія переносить виробництво вагонів локомотивної тяги і вертолітних двигунів на свою територію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1233