Українська сторона високо цінує той рівень співпраці між Україною і Європейським Союзом, який дозволив нашій країні успішно завершити переговорний процес щодо укладення Угоди про асоціацію, включаючи запровадження ЗВТ. На цьому наголосив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта під час зустрічі з керівником підрозділу Європейської Комісії з координації роботи зі східними країнами-сусідами ЄС Андреа Фонтану.

«Важливий внесок у підготовку положень Угоди про асоціацію - це наше співробітництво у сфері технічної та фінансової допомоги, яке набуває все більшого значення в контексті застосування цієї Угоди», - зазначив Максюта.

Керівник підрозділу Європейської Комісії Андреа Фонтану зазначив: «Сподіваємося, що через місяць Угода про асоціацію буде підписана. Ми дуже наполегливо працюємо, щоб ця подія стала можливою, і сподіваємося, що після підписання і ратифікації ми зможемо ще більше поглибити наші відносини».

У ході зустрічі були розглянуті подальше використання в Україні інструменту секторальної бюджетної підтримки, підготовка програм секторальної бюджетної підтримки, а також планування допомоги Євросоюзу на 2014 рік і залучення допомоги ЄС на 2014-2017 роки.

Обговорюючи підготовку програм секторальної бюджетної підтримки, передбачених до фінансування з бюджету Європейської Комісії на 2012-2013 роки, Максюта повідомив, що уряд здійснює необхідні заходи для підготовки до укладення угод про фінансування 4 нових програм секторальної бюджетної підтримки у сферах енергетики, регіональної політики, подолання технічних бар'єрів у торгівлі, а також в області охорони навколишнього середовища. Планований загальний бюджет – 185 млн є вро.

У ході зустрічі обговорювалося програмування допомоги ЄС на 2014 рік і залучення допомоги ЄС на 2014-2017 роки.

Європейська сторона запропонувала в якості пріоритетних напрямів співпраці в 2014 році визначити 3 сфери: юстицію, розвиток торгівлі і приватного сектора і енергетику.

Перший заступник міністра зазначив: «Враховуючи підвищення якісного рівня відносин Україна-ЄС, зокрема, очікування укладення Угоди про асоціацію, створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, українська сторона розраховує на якісні і кількісні зміни до фінансової та експертної підтримки з боку Європейського Союзу на 2014-2020 роки»

Максюта подякував за надісланий проект орієнтовної Стратегічної програми підтримки України (на 2014-2017 роки) і зазначив, що після його розгляду зацікавленими державними органами влади українська сторона надасть свої коментарі Європейській Комісії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

139