У рамках асоціації з ЄС в України буде п'ять років на адаптацію свого податкового законодавства. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, заступник міністра доходів і зборів Андрій Ігнатов заявив на конференції.

За його словами, такий перехідний період передбачений угодою про асоціацію, де проблематика застосування ПДВ розглядається в ст. 351 і в Додатку XXVIII.

«Так, у ст. 351 йдеться про посилення співробітництва, спрямованого на вдосконалення і розвиток податкової системи України в цілому. Також робиться акцент на необхідності взаємодії у сфері боротьби з податковим шахрайством. Окремий акцент робиться на процедурах відшкодування ПДВ. А в Додатку XXVIII зазначено, що Київ повинен поступово наближати своє фіскальне законодавство до профільного законодавства Євросоюзу. Що стосується ПДВ, то конкретно про нього говорить Директива 2006/112/ЄС від 28 листопада 2006 р. щодо спільної системи ПДВ», - зазначив чиновник.

На думку чиновника, правове поле Євросоюзу, яке регламентує застосування ПДВ, ґрунтується головним чином на директивах. «Вони встановлюють загальні правила, які повинні бути відображені в національному законодавстві кожної країни-члена, - сказав він. - Слід зазначити, що дотримання положень Директиви щодо ПДВ для країн-членів обов'язкове, але для запобігання шахрайства або спрощення процедури збору цього податку в окремих випадках можливі відступи».

Заступник міністра продовжив, що на сьогодні процес адаптації вітчизняного законодавства до законодавства ЄС передбачений ст. 51 угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їхніми державами-членами від 14 червня 1994 р.

«Ми зобов'язалися вживати заходи щодо поступової адаптації національного правового поля. Ст. 51 визначає 16 пріоритетних адаптаційних секторів, серед яких є і податковий (включаючи адаптацію непрямих податків. Виконання цих завдань здійснюється в рамках Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Євросоюзу, затвердженої Законом від 18 березня 2004 року №1629-IV. З метою реалізації цієї програми щорічно розробляються плани заходів, в основному включають розробку проектів законодавчих актів (із зазначенням відповідних актів ЄС та відповідальних органів виконавчої влади) та супроводження їх прийняття у Верховній Раді», - зазначив він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

124