Національний банк України має намір підтримувати розширення кількості інструментів інвестування для населення. Це потребує підвищення фінансової грамотності громадян. Адже без розуміння фінансових інструментів на фондовий ринок інвестиції населення не прийдуть. А в будь-якій країні населення - головний інвестор.

Про це під час круглого столу «Грамотність банківських вкладників: як не втратити заощадження і захистити свої інтереси?» заявив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

«Національний банк вважає, що фінансова грамотність населення - це запорука стабільності всієї фінансової системи. Тому ми приділяємо велику увагу її підвищенню серед усіх верств населення, перш за все, наших молодих людей, - констатував він. - Кожна людина має розуміти, що вона робить, коли інвестує свої кошти в той же депозит, усвідомлювати, якої він валюти, під які відсотки, умови розміщення та захисту. Безумовно, від цього виграє не тільки людина, але і сам банк, оскільки зі свідомим вкладником легше спілкуватися, пояснити переваги того або іншого інструмента, який для цього вкладника дійсно зручний».

У зв'язку з цим представник Нацбанку зауважив, що тенденція до зростання популярності гривневих депозитів є прямим свідченням підвищення фінансової грамотності населення.

«Коли людина усвідомлює різницю між гривневими і валютними вкладами в 10 процентних пунктів річних, то, безумовно, ця обставина викликає свідомий вибір. Може, не в першу чергу, але в тому числі завдяки роз'яснювальній роботі, заходам з підвищення фінансової грамотності, ми зараз маємо дуже позитивний, на мій погляд, результат, прирости вкладів у національній валюті. Зараз він у 10 разів перевищує приріст вкладів в іноземній валюті», - додав він.

Крім того, Дубихвіст зазначив, що для закріплення позитивних результатів НБУ має намір сприяти збільшенню кількості нових інструментів інвестування.

«У контексті підвищення фінансової грамотності саме в розширенні спектру послуг, які купують вкладники і люди, які тримають заощадження, ми будемо рухатися. Без них розвиток ринку фінансових послуг буде проходити не так активно, як в інших країнах. Ми знаємо, що в інших країнах розвинений фондовий ринок, але тут питання в тому, що первинне: курка чи яйце? У нас з'явиться розвинений фондовий ринок, чи у нас з'явиться обізнаний інвестор. Я вважаю, що це два взаємопов'язані питання, і без грамотного інвестора у нас не з'явиться розвинений фондовий ринок», - сказав він.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144