Вже на початку наступного десятиліття Україна може перетворитися з імпортера на експортера газу в Європу. Про це, як передає кореспондент Forum'у, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

Прем'єр зазначив, що на сьогоднішньому засіданні уряду буде розглянуто проект розпорядження «Про затвердження проекту угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах ділянки «Олеська».

«Згідно з розпорядженням, транснаціональна газодобувна компанія Chevron проінвестує 350 млн дол. США у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях, а загальні інвестиції у видобуток газу повинні становити більше 10 млрд дол.», - заявив він.

Прем'єр також зазначив, що в Україні буде створено близько 10-15 тис. робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів всіх рівнів за час реалізації проекту складуть кілька сотень мільярдів гривень.

«Щомісячний видобуток газу за базовим сценарієм може досягти 8-10 млрд кубометрів на рік. Таким чином, при успішній реалізації затверджених урядом проектів з пошуку газу з нетрадиційних джерел Україна може повторити успіх США, які за рахунок видобутку сланцевого газу знизили ринкові ціни природного газу на внутрішньому ринку з 460 дол. за 1 тис. кубометрів у 2007 році до нинішнього рівня - 110-120 дол.», - підкреслив він.

Як повідомляв ForUm, 12 вересня у присутності прем'єр-міністра України Миколи Азарова між урядом України і компанією Royal Dutch Shell було підписано Угоду про операційну діяльність щодо Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Юзівської площі.

У травні 2012 року Кабінет Міністрів затвердив переможцем конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції на Олеській площі компанію Chevron.

Україна до кінця 2013 року, на додаток до вже діючих двох угод про розподіл продукції у сфері видобутку газу, планує укласти ще мінімум чотири угоди, у результаті чого через 4-5 років інвестори зможуть почати експорт українського газу в Європу.

Україна успішно працює над диверсифікацією поставок вуглеводнів з метою забезпечення належного рівня забезпечення національної енергетичної безпеки, заявив Президент Віктор Янукович.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1035