Кабінет Міністрів пропонує зменшити навантаження на фонд оплати праці через зниження єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 37,6% до 18%. Про це заступник міністра доходів і зборів Андрій Ігнатов заявив на конференції, передає кореспондент Forum'у.

За словами чиновника, основним завданням при цьому є стимулювання легалізації робочих місць та збільшення легальної виплати заробітних плат.

«Нововведення повинні поліпшити умови праці працюючих і призвести до підвищення зарплат, посилити соціальну захищеність працівників, збільшити купівельну спроможність населення і, відповідно, внутрішнє споживання. Крім того, в результаті очікується зростання кредитування і розвиток банківського сектора, а також вивільнення оборотних коштів підприємств, що повинно призвести до зростання економіки», - сказав заступник міністра.

Ігнатов зазначив, що одночасно передбачається знизити загальний ПДВ до 9% і ввести т.зв. спеціальний ПДВ на 2% (податок з обороту). «Пропонований спеціальний ПДВ міг би нараховуватися за тими ж правилами, що і загальний, але на відміну від нього платник не може включати сплачену при купівлі товарів і послуг суму податку з обороту до складу податкового кредиту», - уточнив фахівець.

Він акцентував, що описані ініціативи покликані реанімувати стимулюючу функцію податків, зменшити фіскальний тиск на бізнес, звузити тіньовий сектор економіки за рахунок розширення бази оподаткування, скоротити корупційну складову при адмініструванні податкових та митних платежів.

«Але всі ці новації можуть бути введені тільки після ретельного обговорення з бізнесом», - сказав податківець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167